BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elrettentő bírságokra készül a GVH

Az elmúlt időszakban milliárdos bírságok helyett inkább vitára ingerlő ügyekkel váltott ki érdeklődést a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Pedig, mint Nagy Zoltán elnök mondja, nem csinálnak egyebet, csak végzik a dolgukat. Amúgy várhatóan ismét a bírságösszegek kerülnek a figyelem középpontjába. Szigorítanak.

Sokkal több bírósági ügyünk van, mint évekkel ezelőtt, és határozataink ma is állják a törvényességi próbát. Döntéseink érdemi részét több mint 90 százalékban megerősítik az igazságszolgáltató fórumok. A kiszabott bírságokat azonban valóban gyakran csökkentik kisebb-nagyobb mértékben – mondta el a Világgazdaságnak a GVH elnöke azzal kapcsolatban, hogy a bíróság gyakran megváltozatja (általában enyhíti) a Versenyhivatal által kiszabott bírságokat.

Nagy Zoltán hozzátette: sokszor előfordul, hogy az elsőfokú Fővárosi Bíróság csökkenti a bírságot, míg a másodfokú ítélőtábla visszaállítja az általuk kiszabott összeget. Kétségtelen, a Fővárosi Ítélőtábla több esetben kitért arra, hogy a bírságokat nem állapíthatják meg mechanikusan, a bírságközleményükben lefektetett matematikai műveletekkel.

Ezekben az ügyekben kérték a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálatát, mert szeretnének hosszabb távra eligazítást kapni, miképpen alakítsák, vigyük tovább gyakorlatukat. A versenytörvény ugyanis a bírság meghatározására elég tág lehetőséget ad, ezt szűkítették a bírságközleményükben egyebek közt matematikai módszerekkel – mondta el az elnök. Hozzátette: újraépülő gyakorlatuk egyik jele, hogy előtérbe helyezik a bírság célját, az elrettentést, különösen akkor, ha többszörösen visszaeső vállalkozásról van szó.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.