BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmasat zuhant az olajipari óriások profitja

A British Petroleum (BP) profitja a második negyedévben 53 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

A BP haszna 3,1 milliárd dollár volt a tavalyi azonos időszakban feljegyzett 6,75 milliárd dollárral szemben. Tony Hayward, a BP elnök-vezérigazgatója szerint a cég azzal számol, hogy a globális gazdasági talpra állás elhúzódik és hosszan tart majd – jelenti a BBC.

A BP fél éves profitja pedig 5,5 milliárd dollár volt, 57 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi első félévben. A rossz eredmény elsősorban az erősen csökkenő olajárnak tudható be. A társaság idén eddig 2 milliárd dolláros költségcsökkentést hajtott végre és további 1 milliárd dollárt szeretne megtakarítani 2009-ben.

Profitcsökkenésről adtak hírt az Oroszországban működő energiavállalatok is. A TNK-BP orosz-brit vegyesvállalat nettó profitja ez év első felében 2 milliárd dollárra mérséklődött, ez 56,5 százalékos csökkenés éves rátán.  A LUKoil orosz magántulajdonú olajtársaság nettó nyeresége 1,2 milliárd dollárra csökkent ez év első hat hónapjában, a csökkenés 27 százalékos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.