BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közösségi ostrom

Annak ellenére, hogy állításuk szerint folyamatosan dolgoznak a biztonság javításán, a legnagyobb közösségi oldalaknak – Facebook, MySpace – meglehetősen rossz a hírük, amikor ez a téma kerül szóba. Ráadásul az olyan esetek, mint az augusztus 6-án történt szervertúlterheléses támadás – amely az egyik leggyorsabban fejlődő közösségi kezdeményezést, a Twittert órákra megbénította, és gondokat okozott más hasonló portálok, így a Facebook működésében is – még inkább ráirányítják a figyelmet a közösségi oldalak biztonsági problémáira.

Mint utóbb kiderült, a Twitter szervereit üzemeltető szolgáltatónak már a támadás időpontjában is rendelkezésére állt olyan védelmi eszköz, amellyel enyhíthette volna annak hatásait, azonban a közösségi oldal akkor még nem vette igénybe azt. „Megtanultuk az augusztusi esetből, úgy kell kialakítanunk a rendszerünket, hogy képes legyen egy ilyen méretű támadás kezelésére is” – nyilatkozta Biz Stone, a Twitter társalapítója. „Sokat okultunk az esetből, jelenleg is több céggel dolgozunk – többek között a Google-lal – azon, hogy kitaláljuk, hogyan lehet megállítani az ilyen támadásokat, illetve jobban kezelni azokat a jövőben” – tette hozzá.


A támadások az ilyen site-ok ellen egyébként korántsem számítanak újdonságnak – állítja Hemanshu Nigam, a MySpace biztonsági főnöke az InformationWeeknek adott interjúban. A MySpace-nél például már az első naptól arra összpontosítanak, hogy megakadályozzák a támadásokat. Az egyik legelső és egyben legnagyobb támadás is ezt a közösségi oldalt érte, még 2006-ban: a Samy nevű féreg mindössze néhány óra alatt több mint egymillió „barátot” szerzett magának.


A többnyire fertőzött, távolról irányított, számítógépekből kialakított rendszerek – botnetek – bevetésével végrehajtott szolgáltatástúlterhelési támadások mellett a kéretlen levelek (spam), a Koobface-hez hasonlító vírusok és a férgek is komoly veszélyt jelentenek a közösségi oldalakra és felhasználóikra. Az augusztusi támadás megerősítette azokat a korábbi előrejelzéseket is, amelyek szerint a kiberbűnözők figyelmét egyre inkább felkeltik a közösségi oldalak és az általuk vonzott sok millió felhasználó. A szakértők szerint azonban a legveszélyesebb fenyegetést nem ezek, hanem a külső fejlesztők által készített, a közösségi portálok oldalain futó alkalmazások jelentik. Az ilyen programok veszélyeit jól mutatja, hogy a Facebook tíz legnépszerűbb kiegészítő alkalmazása között is akadnak olyanok, amelyek a számítógépes bűnöző által kihasználható hibákat tartalmaznak.


Az InformationWeek összeállítása szerint a MySpace esetében a külsős fejlesztők komoly vizsgálaton mennek át, amelynek során nemcsak a programok biztonságát, de a megbízhatóságát is ellenőrzik, sőt maga a fejlesztő is átesik egy vizsgálaton. Emellett kívülről is kérnek segítséget a portál üzemeltetői, az idén a Cloudmark cég ellenőrzési rendszerét vezették be, amely felismeri és kiszűri a spameket és a káros tartalmat a közösségi oldalon küldött üzenetekből és az ott elhelyezett bejegyzésekből.

A Facebooknál inkább házon belül igyekeznek megoldást találni a biztonsági kihívásokra. Folyamatosan szűrik a káros internetcímeket, és létrehoztak egy szürkelistát olyan URL-ekből, amelyeknek a megbízhatóságát egyelőre nem sikerült igazolni. Ha egy ilyen internetes hivatkozásra kattint a felhasználójuk, figyelmeztető üzenet jelenik meg, mielőtt megnyílna az oldal. vg

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.