BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Linux-piac


A nyílt forráskódú (Linux) operációs rendszerek piaca 2008-ban 23,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az IDC amerikai elemzőcég előrejelzése szerint 2013-ig évi 16,9 százalékkal nőhet még ezen szoftverek értékesítési lehetősége. Ezzel a növekedési ütemmel számolva a Linux rendszerekkel foglalkozó cégek ebből származó bevétele első ízben 2012-ben haladja meg globálisan az egymilliárd dollárt, 2013-ra pedig már elérheti az 1,2 milliárdot.

A linuxos szerver-operációsrendszerek piacán némileg eltérő folyamatok várhatók.


Ennek a piaci szegmensnek két jól elkülöníthető része van: az előfizetéssel megszerezhető, adott vállalatra optimalizált csomag utánkövetéssel, verzióváltással, illetve a szabadon letölthető, házilag rendszerezett szoftverhalmaz. Az előbbiben az idén stagnálásra számít az IDC, de 2013-ig itt is megugorhat a kereslet. Ugyanezen időszakra viszont jóval gyorsabb növekedést jelez előre a piackutató a nem fizetős szegmensben. Utóbbi tavalyi részesedése a teljes világpiacból 43,3 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 41,4-ről. Együttvéve 2008–13 között évi 1,1 százalékos bővülést valószínűsít a cég.


A Linux-piacból a legtöbb bevételre a Red Hat és a Novell tehetett szert 2008-ban, kettejük együttes részesedése elérte a 94,5 százalékot a jelenleg több százmillió dolláros piacból. Az előfizetéses szerverszegmensben a két társaság tavaly együttvéve ugyancsak mintegy 90 százalékos részesedést birtokolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.