BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs túl a nehezén az építőipar

Augusztusban mindössze 137 céget számoltak fel a magyar építőiparban, hosszú hónapok óta a legkevesebbet.

Ennél tavaly augusztusban, azaz a válságot kitörését megelőző utolsó "békehónapban" is több, 154 cég ellen indítottak fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató közleményéből.

Csorbai Hajnalka, a cég stratégaiai igazgatója azonban úgy látja az ágazat még huzamosabb ideig viseli majd a válság terheit. A felszámolási hullám még nem tetőzött. Nyár eleje óta 12 olyan építőipari vállalkozás került felszámolás alá, amelynek éves árbevétele korábban meghaladta az egymilliárd forintot, márpedig ezek az ágazatban szokásos alvállalkozói rendszer miatt több bajba jutott céget hagyhattak maguk után.

Megerősíti a stratégiai igazgató véleményét, hogy a végelszámolásoknál sem következett be a felszámolásoknál tapasztalt hirtelen fordulat. Augusztusban 101 építőipari cég bezárását kezdeményezték a tulajdonosok, miközben egy évvel ezelőtt csak 55 cég fejezte be működését az ágazatban.

Meglepő módon a szakemberek kedvező adatnak tartják, hogy míg tavaly a nyolcadik hónapban 713 új cég alakult, addig idén csak 348. Ez ugyanis szerintük azt jelenti, hogy az amúgy is szétaprózott tulajdonosi szerkezet nem hígul tovább, a megszűnt vállalkozások romjain nem jönnek létre újabb, eleve tiszavirág-életűnek szánt cégek.

Az elmúlt 3 hónapban felszámolt legnagyobb építőipari vállalkozások:
INTEGRÁL-HEXA Magasépítőipari és Fővállalkozói Zrt.  Győr 6,8 mrd
CSABA-ÉP Kivitelező és Tervező Kft.  Békéscsaba 4,4 mrd
BAUCONT Építőipari Zrt.  Tata 4,1 mrd
BAU-SYSTEM Építőipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. T Pély 2 mrd

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.