BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tuningolt vezetékek

Egyenesen a fénysebességhez hasonlítja hirdetéseiben legújabb internetajánlatának gyorsaságát a UPC Magyarország Kft., és a hazai piacon valóban imponáló a másodpercenként 120 megabites letöltési sebességű csomag.

A piacvezető hazai kábelcég ügyfelei július óta érhetik el az ultragyors kapcsolatot, amelyet kezdetben Budapesten és néhány nagyobb vidéki városban – többek között Debrecenben, Pécsett, Miskolcon – és a környező kistelepüléseken lehetett megvásárolni.

Persze a villámböngészéshez már viszonylag mélyebben a pénztárcába kell nyúlni, havonta 9000 forintba kerül az önfeledt száguldás az információs sztrádán, azonban az ajánlatok között szerepelnek olcsóbb, de még mindig igen jó sebességet kínáló hozzáférések is. Így például a 15 Mbit/s-es csomag havi 4750 forintért kínál hazai viszonylatban megfelelő netezési élményt.


A jelentős gyorsítást egy komoly technikai váltás tette lehetővé a UPC számára, az új szabvány, az EuroDOCSIS 3.0 bevezetése. A régi, 2.0 jelzésű megoldásnál a hozzáférés felső határa 50 megabit volt, a kábelcégek által használt koaxiális kábelen azonban ennek akár a százszorosa is rendelkezésre állhat. Az új szabvánnyal sem a 120 megabites sebesség az elérhető maximum – erről egyelőre nem is nagyon beszélnek a szakemberek –, a technológia lehetővé tenné, hogy akár már jövőre egy sokkal gyorsabb kapcsolattal jelenjenek meg a piacon. A további gyorsítás a felhasználói igényektől, no és persze a riválisok lépéseitől függ.

A legnagyobb hazai távközlési cég, a Magyar Telekom (MT) sem maradt adós a látványos sebességet kínáló hozzáférésekkel, a társaság kábelnetes előfizetői számára egyelőre 80 Mbit/s a felső határ a letöltési sebességben, igaz, ezért közel 14 ezer forintot kell fizetni a türelmetlen netezőnek.

Jó hírrel köszöntött be az ősz a telefonos nethozzáférést választók számára is, az MT újabb sebességnövelést hajtott végre. A társaság kínálatában most már az 5 Mbit/s-es csomagok számítanak a belépőszintnek, és bár kissé talán drágább ez az ajánlat, mint amilyet a korábbi években megszokhattak a felhasználók, még így is négyezer forint alatti összeget kell fizetni érte havonta.

Bár a gyorsasági versenyben egyelőre a kábeltechnológia tűnik a nyerőnek, a telefonos társaságok már készülnek a visszavágásra. A Magyar Telekom – hasonlóan a nagy európai telefonos cégekhez – optikai kábelhálózatot épít, amelynek kivitelezését a múlt év második felében kezdték meg. Az optikai hálózat tízmilliárd forintos nagyságrendű fejlesztése azonban még az elején tart, a tervek szerint 2013-ra 1,2 millió háztartást érnek el az új technológiával.

Az első szerencsés felhasználók azonban 2009 első negyedévében már élvezhették az új technológia által nyújtott megnövelt sebességet. A társaság kínálatában 5, 15, 25 és 50 Mbit/s letöltési sebességet kínáló csomagok érhetők el a már optikai kábellel lefedett területeken, azonban meghirdetnek egy másodpercenként közel 100 megabites hozzáférést is.


A technológia ugyan lehetővé tenne ennél jóval gyorsabbat is – másodpercenként akár egy gigabites letöltési sebességet –, azonban a felhasználói igényeket, illetve az otthoni számítógépek technológiai korlátait is figyelembe kell venni. A nem vadonatúj PC-k és notebookok többségénél ugyanis az a csatlakozó, amely az internetkapcsolatot lehetővé teszi – ethernetcsatlakozó – 100 megabites adatátviteli sebességre képes. VG

Munkatársunktól-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.