BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az élmezőnyt kóstolgatjuk

Az utóbbi években rendezett megakiállítások révén a Szépművészeti Múzeum előkelő helyre került a leglátogatottabb múzeumok világranglistáján. A csúcsot eddig a 2007-es év jelentette, amikor a Van Gogh-kiállítás az egy napra jutó látogatói létszám (4700 fő) alapján a 15. helyet vívta ki, és ezzel számos jelentős londoni, New York-i és tokiói tárlatot is maga mögé utasított. A kiállítást négy hónap alatt 483 ezren látták; ebből három hónap esett 2007-re, és így az évben összesen 764 ezres látogatói rekordot ért el a Szépművészeti. Ezzel például a bécsi Albertinát (550 ezer látogató) is alaposan lekörözte a budapesti múzeum, és világszinten bekerült a top ötvenbe.

Egy-egy ilyen csúcsot leszámítva persze egészen más viszonyok jellemzik a múzeumi szcénát Magyarországon, mint Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban vagy a Távol-Keleten. Párizsban vagy Londonban például egyenként legalább fél tucat múzeum ér el évről évre milliós nagyságrendű látogatószámot, és a nagyobb intézmények egy-egy remekmű megvásárlására elkölthetnek akkora összeget, amennyi nálunk a Szépművészeti teljes éves büdzséje. Az évtizedek, sőt évszázadok óta épülő nagy gyűjtemények – a Louvre-tól a Tretyakov képtárig – pusztán a törzsanyagukkal több látogatót vonzanak, mint amennyire a magyar múzeumok legsikeresebb kiállításai képesek lehetnek. Igaz ez azokra a közepes méretű múzeumokra is, amelyeknek a neve (Picasso, Rodin, Van Gogh) önmagában „blockbusternek” számít.

Szakmai körökben már csak ezért is sok vita zajlott és zajlik arról, hogy a ha-

zai múzeumoknak valóban megakiállítások rendezésére kell-e törekedniük, illetve, hogy ezeknek milyen arányt kell elfoglalniuk a tevékenységükön belül. Az ugyanakkor aligha lehet kétséges, hogy a múzeumok működését Magyarországon is közelíteni kell a nyugati modellekhez és az üzleti szférában megszokotthoz, legyen szó profi marketing- és fundraisingtevékenységről, rendezvényszervezésről, színvonalas múzeumi boltok és kávézók kialakításáról, vagy akár a jövő kiállításlátogatóit nevelő múzeumpedagógiáról. TG

Kölcsönképek

A nagy budapesti múzeumok rendszeresen kölcsönöznek műtárgyakat vagy akár teljes tárlatokat külföldre. A Szépművészeti két tucat élvonalbeli régi festménye például (a bécsi Kunsthistorisches Museum válogatásával együtt) szeptember óta Tokióban látható.

Az efféle kiállítások szervezési és anyagi háttere nagyon változó, de Európán belül jellemzően ingyen kölcsönöznek a múzeumok, cserébe később hasonló nagyvonalúságra számítanak.

Az efféle kiállítások szervezési és anyagi háttere nagyon változó, de Európán belül jellemzően ingyen kölcsönöznek a múzeumok, cserébe később hasonló nagyvonalúságra számítanak.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.