BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már termel a Sharp különleges gyára

A Sharp üzembe helyezte a világ legmodernebb és legkörnyezetbarátabb LCD üzemét a Japánban található Sakai városában. Ez az első olyan gyár a világon, ahol tízedik-generációs üvegszubsztrátumokat alkalmaznak, melyek mérete körülbelül 9 négyzetméter, így a gyárban elsősorban nagyméretű paneleket állítanak elő. A termelés az eredetileg tervezettnél öt hónappal korábban indult meg annak érdekében, hogy a Sharp képes legyen kielégíteni az LCD televíziók globális piacának tartósan gyors növekedését és a jó minőségű otthoni illetve a professzionális kijelzők iránti magas keresletet.

A mintegy kétévnyi építkezés és körülbelül hárommilliárd eurós beruházás eredményeként elkészülő, Sakai városában található LCD üzem megnyitásával a Sharp új korszakot nyit az iparágban.

Az LCD technológia éllovasának számító vállalat új gyára az első a világon, ahol tízedik-generációs, 2,88x3,13 méteres üvegszubsztrátumok megmunkálásával állítják elő a folyadékkristályos paneleket LCD televíziók és professzionális kijelzők számára.

A tízedik-generációs üvegszubsztrátum hetven százalékkal nagyobb, mint a Kameyama 2. gyárban használt nyolcadik generációs anyaüvegek. Az új gyár kapacitása is kiemelkedően magas: évi 72 000 üvegszubsztrátum. A Sharp így a jövőben évente 13 millió 100 centiméteres képátlójú LCD televízióhoz elegendő folyadékkristályos panel előállítására képes.

„Előrehoztuk a termelés beindítását, hogy kielégítsük a fejlett LCD technológia iránti gyorsan növekvő igényeket,” mondta Hiroshi Sasaoka, a Sharp Electronics Europe vezérigazgatója.

„Sakaiban rendelkezésünkre áll a legújabb, a legfejlettebb LCD technológiát alkalmazó AQUOS LED termékcsaládunk előállításához szükséges szakértelem és kapacitás. Az új üzem a technológiában betöltött vezető szerepünk megerősítéséhez is hozzájárul,” folytatta Sasaoka. „A Sakaiban található gyárral megteremtettük a hatékony LCD termelés alapjait ezen a dinamikusan növekvő piacon.”  

A Sakai gyártó komplexum 1,27 millió négyzetméteres területén kap helyet a Sharp 2010 márciusában megnyíló vékonyfilmes napelem üzeme is.

Az egész létesítményt LED világítással szerelték fel: a gyárban több mint százezer energiatakarékos fénykibocsájtó dióda biztosítja a szükséges fényt. Emellett 18 megawatt összteljesítményű napelemet szerelnek fel a komplexum épületeinek tetejére, így a szükséges villamos energia egy része megújuló energiából származik. „Mindezen tényezők amellett, hogy megerősítik vezető szerepünket az LCD technológia fejlesztése terén, igazolják, hogy a Sharp valóban környezetbarát vállalat,” jelentette ki Sasaoka.

Az folyadékkristályos kijelzőkkel és más elektronikai alkatrészekkel kapcsolatos tevékenységek a Sharp eladásainak körülbelül egyharmadát teszik ki. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.