BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

E-papíron kelendő

Az olasz napilap, a La Stampa elsőként lépett az itáliai médiapiacon, hiszen alighogy az Amazon piacra dobta első e-olvasóját, a Kindle-t 2007 karácsonyán, a torinói székhelyű lap komoly projektbe kezdett. Az eredmény ez év tavaszán látott napvilágot: megjelent az újság e-papír változata. A digitális formátumot eddig az iLiad készülékkel olvashatták az érdeklődők, ám 2009 októberében, amikor a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi lánca, az Amazon bejelentette, hogy az Egyesült Államok mellett több mint száz országban elérhetővé teszi e-könyvolvasóját, a Kindle-t, az elérhető tartalom között – több mint 85 amerikai és európai magazin és napilap mellett egyedüli olaszként – már a La Stampa is helyet kapott. Ez komoly lökést adhat az olasz lap példányszám-növekedésének – bizakodnak a társaságnál, ugyanis egyes prognózisok szerint az e-példányszám megkétszereződik. (Tény, a kínálatban az olasz Corriere della Sera is fellelhető, igaz, nem a teljes, hanem csak a „lecsupaszított” változata.)

A Kindle-t vásárlók számára egyébként a magazinok és napilapok mellett mintegy 250 ezer könyv is elérhetővé válik, s a kör folyamatosan bővül. Ami az árakat illeti, egy-egy könyvhöz 10 euró alatt hozzájuthatnak az érdeklődők, a letöltés pedig még egy percig sem tart. Úgy tűnik, az olvasók megértek a változásra, hiszen az Amazon adatai szerint a Kindle piacra dobását követően háromszor annyian vásárolnak könyvet, mint korábban. Bár e-olvasóját illetően eladási darabszámot mindeddig nem hozott nyilvánosságra a társaság, csupán annyit közöl sejtelmesen, hogy a honlapján ez fogy a legjobban. (A könyvolvasónak ez év februárjában jelent meg a felújított változata, a Kindle 2, amely elődjénél tovább működik akkumulátorról, számos technikai újdonságot tartalmaz, s persze gyorsabb is.)

A Kindle ára egyébként nagymértékben csökkent a nemzetközi színtérre történő kikerülést követően, hiszen már 240 euróért elérhető, ez az összeg tartalmazza a vezeték nélküli internet árát is. Mindez azt jelenti, hogy a vásárlóknak nem kell SIM kártyát vásárolniuk hozzá, és nem kell adatforgalmi díjat fizetniük, ha tartalmakat szeretnének letölteni a könyvolvasóra. (A Kindle ugyanis vezeték nélküli internettel, mobilhálózaton keresztül tölti le az elektronikus kiadványokat.) Az e-olvasó előnyei között említhető, hogy alig 30 dekagramm, közel 1500 kiadványt képes tárolni a memóriájában, s az akkumulátora akár hetekig is „kihúzza”. Lehetőség van a betűméret változtatására, illetve a tartalom hallgatására is – ez például vezetés közben jól jöhet –, s egy beépített angol- szótár is a tulajdonos rendelkezésére áll, amennyiben megakadna egy-egy szónál. Igaz, a külföldi érdeklődőket visszariaszthatja, hogy a nem angol nyelvű tartalom egyelőre csekély, s hiányzik a fordítói rész (amelyet például a Google-nál már megszoktak), ám a társaságnál már dolgoznak e hiányosságok megszüntetésén.

S persze ott van a konkurencia is, amellyel az Amazonnak számolnia kell a nemzetközi porondon, hiszen az amerikai könyvkereskedelmi és kiadó cég, a Barnes & Noble saját elektronikus könyvolvasót dob piacra, s a Sony eReader is komoly versenytársat jelent. A kiadók mindenesetre jelentős bővülést várnak a piactól, ezt az elemzők is alátámasztják: a Forrester Research legfrissebb előrejelzései szerint az idén csak az Egyesült Államokban hárommillió elektronikus olvasó talál gazdára, szemben a korábbi prognózisokban szereplő kétmillióval, s a piac közel 60 százalékát a Kindle kaparinthatja meg. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.