BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irodapiac - Most kell megragadni a lehetőséget

A befektetőknek most kell kihasználni a lehetőséget, mert a helyzet hamarosan változni fog - állítja Angus McIntosh, a King Sturge vezető elemzője Londonban. A nemzetközi ingatlantanácsadó cég most publikálta éves Európai Irodapiaci elemzését, melyben 45 európai várost mutat be.

Becslésük szerint 6 hónap múlva az első osztályú ingatlanok ára a vezető európai piacokon emelkedni fog, ahogy az Londonban már megfigyelhető. 2010 tavaszára azok a befektetők, akik nem éltek a lehetősséggel, lemaradtak a legkedvezőbb ajánlatokról. Annak ellenére, hogy az irodai kereslet csökkent, az üres területek aránya megnőtt, és a bérleti díjak lejjebb kúsztak, a befektetők 2009 tavasza óta aktívan keresik a londoni irodákat.

A foglalkoztatás lefelé mutató tendenciát mutat a legtöbb európai országban rövid és középtávon, és az irodai munkák is érintettek.  A foglalkoztatási előrejelzések valamelyest biztatóak az irodakereslet kilátásait tekintve.  2010 után a körülmények javulni fognak, először lassan, de egyenletesen.  A legutolsó előrejelzések nem vették figyelembe a legújabb növekedési hullámokat, de feltehetően az irodai munkák fogják a foglalkoztási szektort vezetni a 2010-es évek első néhány évében.

„A budapesti ingatlanpiac jelentős változáson ment keresztül az elmúlt 12-18 hónapban, de szerencsére nem láttuk azokat a meredek ingadozásokat, amelyeket más piacokon tapasztaltunk, így az ajánlati árak nem változtak annyira drasztikusan.  Ez mindenkinek nehéz időszak, de a bérbeadók maximalizálhatják a befektetésüket úgy, hogy tárgyalnak a jelenlegi bérlőikkel és hosszabb időszakra, de kedvezőbb bérleti feltételeken állapodnak meg velük.  A bérlők általában maradnak, amennyiben a bérbeadó reális ajánlatot tesz.”  – nyilatkozza Ward Stocker, a King Sturge budapesti ügynökségi részlegének vezetője. „A befektetési piacot vizsgálva úgy látom, az ajtó egyre szélesebbre tárul, és nő az érdeklődés, de a szerződéskötésekre egyenlőre még várni kell.”

Nyugat-Európában a legnagyobb visszaesés azokban a városokban várható, ahol a legerősebb a nemzetközi befolyás.  Előreláthatólag Amszterdamban 42 százalékkal, Párizsban 28 százalékkal, Brüsszelben 26 százalékkal és Frankfurtban 13 százalékkal esik vissza a kereslet. A kereslet a közép-európai régióban más kicsit más képet mutat, de a leginkább érintett városokban Prágában, Budapesten és Varsóban körülbelül a felére esett vissza a kereslet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.