BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jóval több, mint egy okos telefon

„Valódi áttörés zajlik a BlackBerry technológia terjedésében, mivel a készülékek és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatás már nemcsak a felső vezetők kiváltsága, hanem a középvezetők és a munkatársak szintjén is egyre többen vehetik igénybe ezt a technikai lehetőséget az árak csökkenésének köszönhetően” – mondta lapunknak a T-Systems termékmenedzsere. Botta-Dukát Károly kiemelte, hogy az ügyfelek a BlackBerry készüléket és az ehhez tartozó szolgáltatást jelenleg díjmentesen is kipróbálhatják.

A BlackBerry nemcsak egy okos telefon, hanem egy olyan vezeték nélküli komplex, menedzselt megoldás, amelynek segítségével az üzleti életben nélkülözhetetlen kommunikációs csatornák egyetlen eszközzel elérhetővé válnak a világ számos pontjáról. A push e-mail szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a készülék folyamatos kapcsolatban legyen a vállalati levelezőrendszerrel, és így az e-mailek – külön letöltés nélkül is – automatikusan megérkezzenek a készülék postafiókjába is. A T-Systems termékmenedzsere hangsúlyozta, hogy így az irodán kívül is el lehet intézni a céges teendőket, mivel elérhetővé válik a vállalati levelezőrendszer, a céges telefonkönyv, az internet és az intranet is. Gyorsan, kényelmesen és biztonságosan szinkronizálódnak a feladatok és dokumentumok az asztali számítógép és a mobilkészülék között. A kézikészülékről is áttekinthető a kollégák elérhetősége, így útközben is egyszerűen megoldható egy megbeszélés összehívása, az elektronikus meghívó elfogadása, illetve az összes résztvevővel való kapcsolattartás. „Így hatékonyabbá válik a munkavégzés, százszázalékosan kihasználható a holtidő, gyorsíthatók az üzleti folyamatok és a döntéshozatal” – hangoztatta Botta-Dukát Károly.

A BlackBerry tökéletesen illeszthető a legtöbb vállalat informatikai hálózatához, hiszen a szolgáltatás alapját képező szoftver a céges levelezőszerver mellé van telepítve, és szorosan együttműködik az MS Exchange, a Lotus Domino és a Novell GroupWise hálózati platformmal. A céges BlackBerry készülékek teljes kontroll alatt tarthatók. Minden készülék távolról menedzselhető, zárolható, szoftverkomponensekkel bővíthető, illetve külön jelszóval védhető. A T-Systems az ügyfeleknek mindennap 24 órás telefonos és e-mailes helpdesk szolgáltatást nyújt.

Az e-mail üzenetek és a BlackBerryvel történő minden adatkommunikáció teljes 3DES vagy 264 bites AES titkosítással védett. A DES (Data Encryption Standard) titkosítást az IBM fejlesztette ki, mely 1977-ben lett nemzetközi szabvány. A 3DES az IBM eredeti szabványánál ugyan háromszor lassabb, azonban egymilliárdszor biztonságosabb elődjénél, amennyiben megfelelően használják.

A NATO, valamint Észak-Amerika és Európa legnagyobb pénzügyi és jogi intézményeinek informatikai részlege vizsgálta át és hagyta jóvá, hasonlóan a magyar kormányzati szervekhez.

Az adattovábbítás útja viszonylag egyszerű a rendszerben. A levél a BlackBerry szolgáltatással kapcsolatban álló mailszerverre érkezik. A levél másolata titkosítva, a mobilszolgáltató GPRS-hálózatán keresztül továbbítódik a kézikészülékre. Mivel a BlackBerry telefonok folyamatos TCP-kapcsolatban állnak a szerverrel, így a folyamatos szinkronizációnak köszönhetően a beérkező levelek egyből olvashatók lesznek a készüléken is.

A BlackBerry rendkívül gazdaságosan bánik az adatmennyiséggel: a leveleknek, csatolmányoknak mindig csak akkora részét küldi el, amely elfér a kijelzőn (2 kB). Így a felhasználó eldöntheti, hogy az adott e-mail, fájl mekkora részét kívánja olvasni, esetleg szerkeszteni. A hatékony tömörítő funkció révén roaminghelyzetben sem lesz kiugró nagyságú a forgalom, illetve a számla.


Miért hívják szedernek?

A gyártó RIM a Lexicon Branding Inc.-hez fordult, találjon egy frappáns nevet a készüléknek, amelyet a kanadai vállalat PocketLink kódnéven emlegetett. A márkanevek kitalálására specializálódott cég egyik alkalmazottja szerint eperre hasonlított az szerkezet. A készülék a gyümölcsre, az apró billentyűk az epren lévő magvakra emlékeztették. A strawberry – eper – első tagja azonban nagyon hasonlít a slow – lassú – kifejezésre, ezért inkább a hasonló szederről – blackberry – nevezték el a készüléket. VG

Obama megtarthatta BlackBerryjét

Miután a bevallottan BlackBerry-függő Barack Obama januárban hivatalába lépett, a végsőkig harcolt a biztonsági szolgálatokkal és az elnöki hivatal jogászaival, hogy megtarthassa a RIM által gyártott készülékét. Hosszas ellenőrzések után a mobiltelefon biztonsági rendszere végül átment a szigorú biztonsági vizsgálatokon. Az amerikai elnökök általában nem tartanak maguknál mobiltelefont, és nem is e-maileznek, mivel a Watergate-botrány óta az amerikai kormányzatban a teljes kommunikációt archiválni kell.

Bill Clinton összesen két alkalommal küldött e-mailt, George W. Bush egyszer sem. Obama telefonjába állítólag szuperbiztonságos titkosítást telepítettek, és egy listát kellett összeállítania azokról, akiket el akart érni BlackBerryjén.

Bill Clinton összesen két alkalommal küldött e-mailt, George W. Bush egyszer sem. Obama telefonjába állítólag szuperbiztonságos titkosítást telepítettek, és egy listát kellett összeállítania azokról, akiket el akart érni BlackBerryjén.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.