BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérlegen az akcióterv

A célok jók, a megvalósításban azonban torzultak az arányok a hosszú távú célok megvalósítását előremozdító infrastruktúra-beruházások, illetve a használatukhoz szükséges információs tudás széles körű elterjesztését illetően.

A hazai infokommunikációs szakma szereplőinek első reakciói így öszszegezhetők a kormány közelmúltban elfogadott ágazati akciótervére, amelylyel az IKT-ágazat jövőjét a következő négy-öt évben befolyásolni szeretné. Mint ismert: a nemzeti össztermék 10,5 százalékát előállító szektor középtávú programjára 70 milliárd forintos uniós forrást lát elkölthetőnek a jelenlegi kormány. A program a részpiacok közül a hardver-, szoftver- és szolgáltatáspiacra, illetve a távközlési piac adatátvitellel, internettel kapcsolatos részére koncentrál.

Az ágazati akcióterv három pilléren nyugszik. Az első az oktatás: az a cél, hogy minél többen válasszák a tudásintenzív szakmákat, azokon belül pedig a mérnököknek és az informatikusoknak ne csak a száma, hanem a képzettségi szintje is emelkedjen. A második pillér szerepe a kutatás-fejlesztés feltételeinek javítása, hogy az ágazat szereplőit olyan innovatív termékek fejlesztésében és gyártásában támogathassa, amelyekre a külpiac is vevő. Ezeket az Új Magyarország fejlesztési terv e célra szánt fejezeteiből lehet finanszírozni. A harmadik pillér a szektorba érkező – főként külföldi – befektetések további növelését, a tudásigényes, magas hozzáadott értékű munkahelyek létrehozását ösztönzi. A program támogatja a hazai széles sáv terjedését célzó nemzeti digitális közmű koncepcióját. Az akcióterv végrehajtására munkacsoport alakul a gazdasági tárca irányításával, amelyben aktív szerepet vállalnak a piaci szereplők.

Az infokommunikációs szakma először vegyes érzelmekkel fogadta a gazdasági tárca felkérését a megalapozó tanulmány kidolgozására – vázolta a kezdetet Klotz Tamás, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára. A pesszimizmusra az okot a korábbi tapasztalatok adták, amikor hasonló kezdeményezések már az indulásnál megtorpantak. „Az előzetes beszélgetések után viszont már támogattuk a kezdeményezést, segítettük a közös munkát” – tette hozzá. Az akcióterv komoly előrelépésnek tekinthető, a tekintetben mindenképpen, hogy a kormány elfogadta azt, ami a multiplikátor hatása miatt nemcsak az IKT-szakma számára fontos, hanem kihat az egész gazdaságra.

Mind az akcióterv megalkotásának folyamata során, mind a jelenlegi részeredményen látható ugyanakkor, hogy ezúttal is felütötte a fejét a szokásos magyar „betegség”. Noha a szakma kezdettől hangsúlyozta, hogy az ágazati fejlesztési akciók hatásosságához szükség van az információs társadalom fejlesztésére is, a kormányzati résztvevők egyeztetései során ez az egyensúly elveszett.

Hálózatépítésre nagy keretösszegeket jelöltek meg, míg például a hálózatot használó eszközök fejlesztését – iskolai PC-program – kihagyták, és a még szélesebb körű tudásfejlesztésre, képzésre – idesorolható a TITAN program – csak részleges megvalósítási terv található az elfogadott programban.

Az érdekképviselet bízik abban, hogy az ilyen irányú eltolódásokat a megvalósítás során sikerül korrigálni. „És legfőképpen hiszszük, hogy mihamarabb valóban elindul az akcióterv végrehajtása is, nehogy újra a régi pesszimista beidegződés – csak papírt gyártottunk – nyerjen teret, amit a TITAN elhúzódó kezdése sejtet” – tette hozzá a főtitkár.

Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.