BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Módosított megállapodás a Google Booksra

A Google Books könyvdigitalizációs projekt kapcsán új megállapodás született, e szerint a korábban már meghatározott feltételek csak Ausztráliára, az Egyesült Államokra, Kanadára és Nagy-Britanniára vonatkoznának – tudósított a Bloomberg hírügynökség. A tervezett megállapodás szövege még a New York-i szövetségi bíróságon vár jóváhagyásra.

A korábbi megállapodást több európai állam – köztük Franciaország és Németország – is ellenezte, mivel több millió olyan mű van jelenleg szerzői jogi védelem alatt ezekben az országokban, amelyeket már nem nyomtatnak. A Google projektjének egyik fő célja, hogy digitalizálja azokat a műveket, amelyeket az üzletekben már nem lehet kapni, de még védettnek számítanak, és ezeket az interneten árusítsa. Az európai jogvédők fenntartásokkal fordultak az amerikai óriáscég tervezete ellen, mivel véleményük szerint nem voltak kellő biztosítékok a megállapodásban arra, hogy a befolyó bevétel megfelelő hányada eljut majd a jogtulajdonosokhoz.

„Miután a külföldi jogtulajdonosok (szerzők és kiadók) viszszajelzései eljutottak hozzánk, úgy döntöttünk, hogy szűkítjük a lefedett területet erre a négy országra, amelyek közös angolszász jogi gyökerekkel rendelkeznek, így a könyvkiadásra vonatkozó szabályozásuk is közel azonos” – áll a Google közleményében.

A megállapodás résztvevői között ott van az Amazon.com internetes kereskedőház és a szoftveróriás Microsoft is. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.