BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy bajban a ScienNet

A jelek szerint bedőlt a Gazdagodjon meg költekezéseiből! szlogennel agyonreklámozott, ScienNet rendszer névre hallgató törzsvásárlói hálózat: a vám- és pénzügyőrség (VPOP) adócsalás gyanúja miatt nyomozást indított a rendszer hátterében álló, amerikai bejegyzésű ScienNet International LLC ellen, lefoglalta az itthoni hálózathoz kapcsolódó összes pénzvagyont, s a működtetéshez szükséges szervereket, egy személyt őrizetbe vett.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője lapunknak cégnevet nem említve elmondta: egy külföldön bejegyzett, Magyarországon egy speciális törzsvásárlói közvetítő vállalkozást működtető társaság ellen indították az összehangolt akciót több százmillió forintos adócsalás gyanúja miatt.

A vámhatóság közleménye szerint az adójogszabályokat megtévesztő módon kikerülő, több offshore jellegű vállalkozást is felhasználó bonyolult hálózat valamennyi ismert és hazai pénzintézetnél megtalálható pénzeszközeit lefoglalták tegnap. A ScienNet honlapját kedd délután óta nem lehet elérni, úgy tudjuk, azért, mert a cég szervereit is lefoglalták a pénzügyőrök. Értesüléseink szerint a PSZÁF megkeresésére a rendőrség is nyomoz az ügyben, ám a BRFK sajtóosztálya tegnap ezt megkeresésünkre nem kommentálta.

A PSZÁF még kedd délután adott ki egy közleményt a ScienNet rendszerrel kapcsolatban engedély nélküli betétgyűjtés gyanújával indított, közel egy éve tartó piacfelügyeleti eljárásának eredményéről. E szerint a rendszer működtetése nem minősül betétgyűjtésnek vagy más pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek. A felügyelet azonban az eljárásban feltárt kockázatok miatt más hatóságok eljárását kezdeményezte.

Egyebek közt arra hívta fel a figyelmet a PSZÁF, hogy a ScienNet rendszer nem tagja sem az Országos Betétbiztosítási, sem az Országos Befektetővédelmi Alapnak, így törzsvásárlói vagy termékpartnerei nem léphetnek fel ezeknél kártérítési igénnyel probléma vagy bedőlés esetén. Arra is figyelmeztettek, hogy a rendszerben regisztráltak a ScienNet International LLC-vel állnak szerződéses jogviszonyban, így bármiféle esetleges jogvitájukat ezzel a társasággal szemben kell megindítaniuk. A ScienNettel kapcsolatos adminisztrációs szolgáltatásokat a Headmin Kft. látja el, ennek pedig a ciprusi ScienNet Holding Ltd. a tulajdonosa.

A ScienNet hálózat 2006 szeptembere óta működik, kizárólag Magyarországon, a rendszernek mára 350 ezernél több törzsvásárló és nagyjából tízezer kereskedő partner tagja van. VG

Más eset

A PSZÁF már lefolytatott 2007-ben egy a mostanihoz hasonló vizsgálatot a Lyonesszel kapcsolatban. Akkor arra a megállapításra jutott, hogy a cég nem végzett engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

A felügyelet által feltárt, esetlegesen felmerülő kockázatok miatt 2008 februárjában hatósági szerződést kötöttek a Lyonesszel, amelyben a cég többek közt vállalta az ügyfelek szélesebb körű tájékoztatását és azt, hogy az ügyfélpénzek kezelésére elkülönített számlát nyit.

A felügyelet által feltárt, esetlegesen felmerülő kockázatok miatt 2008 februárjában hatósági szerződést kötöttek a Lyonesszel, amelyben a cég többek közt vállalta az ügyfelek szélesebb körű tájékoztatását és azt, hogy az ügyfélpénzek kezelésére elkülönített számlát nyit.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.