BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem veszik át a mgerendelt gázt? Akkor is fizessék ki!

A Gazprom bírságot szabhat ki azokra az európai fogyasztókra, amelyek 8-9 milliárd köbméterrel kevesebb földgázt vásárolnak az előzetese megkötött adás-vételi szerződésben előírt mennyiségnél - közölte a Gazprom vezérigazgató-helyettese.

Szergej Cselpanov szerint a kárigényt a szerződés azon cikkelye alapján támasztanák, amely arra kötelezi a vevőt, hogy a szerződésben szereplő teljes mennyiség ellenértékét fizesse ki. "Szó sem lehet arról" – fogalmazott –, hogy ejtenék a bírságot, a vártnál kisebb gázfogyasztás kapcsán – írja a RIA Novosztyi.

Cselpanov közölte, hogy a Gazprom az idei negyedik negyedben 45 milliárd köbméter gázt, az egész évben pedig összesen 142,5 milliárd köbméter gázt exportál Európának. A megjegyzés időzítésének érdekessége, hogy korábban ellenkező értelmű hírek kaptak szárnyra.

Mint arról beszámoltunk, a Gazprom célzást tett arra, hogy elengedné az európai ügyfelekre vonatkozó bírságot. Egyes európai cégek azzal fordultak az orosz óriásvállalathoz, hogy Ukrajna sem fizetett büntetést hasonló okból. A Gazprom részéről elhangzott: van lehetőség a szerződések módosítására.

Ugyanakkor a legnagyobb európai partnerek közül többen hivatalosan közölték: senkinek nem érdeke a hosszú távú szerződések módosítása. A történet mellékszálaként Oroszország Ukrajna irányában is szigorúbb magatartást tanúsít, erre utal, hogy Juscsenko elnök egy interjúban közölte, hogy Kijevre mintegy 8 milliárd dolláros bírság vár, mert az ország nem vásárolt elegendő gázt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.