BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pannon: modellváltást sürget a mobilipar

Újfajta üzleti modellre kellene épülnie Magyarországon a frekvenciagazdálkodásnak, mert a jelenlegi kontra-produktív nem igazán ösztönzi a mobilhálózatok építésének a felgyorsítását, és nehezíti a technológiai generációváltást – hangsúlyozta Anders Jensen, a Pannon GSM Mobil Távközlési Zrt. vezérigazgatója tegnapi tájékoztatóján. Hozzátette, a jelenlegi szabályozás szerint minél szélesebb hálózatot épít, főként minél több bázisállomást helyez el egy mobilcég, annál nagyobb frekvenciadíjat tartozik fizetni a magyar államnak.

Nem sok jót ígér a szabad frekvenciák tervezett újabb tendere sem, amellyel kapcsolatban a Pannon vezére túlzottnak tartja a kormány több tízmilliárd forintos bevételi várakozásait. Ez a helyzet szerinte hosszabb távon fékezheti az infrastrukturális beruházásokat, főként a mai recessziós viszonyok között.

Pedig a beruházások ösztönzése szerinte most minden korábbinál fontosabb, hiszen a recesszió miatt az eddig növekedéshez szokott mobilipar is megérzi már a válságot, kezdi visszafogni a költéseit. Beruházásokra, amelyek zömét a széles sávú hálózat építése vitte el, a nemrég zárult negyedévben 2,9 milliárd forintot fordítottak a mobilszolgáltatónál, ez éves összevetésben 22 százalékkal kisebb öszszeget jelent.

Emlékeztetett rá, hogy a Pannon ebben a negyedévben is a mobilinternetes forgalom növekedésével tudta részben ellensúlyozni az egyéb területeken bekövetkezett bevételkiesést. Mind az egyéni előfizetők hagyományos hangalapú szolgáltatásából, mind az összekapcsolási díjakból, mind a készülékeladásból éves összevetésben több milliárd forinttal kisebb volt a mobilszolgáltató forgalma. Emiatt az idei harmadik negyedévben együttvéve 3,9 milliárd forinttal volt kevesebb a bevétel. SGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.