BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sérülékeny szoftverek

A múlt év második fél évéhez képest 10 százalékkal, 3100-ra nőtt az idei első hat hónapban a szoftverekben talált sérülékenységek száma – derül ki a Cenzic informatikai biztonsági cég felméréséből. A cég szakemberei 2009 első fél évében a legtöbb hibát a weben keresztül használható programokban találták, az összes sérülékenység 78 százaléka ezekben a megoldásokban volt. Ijesztő, hogy a világhálón keresztül elérhető több mint százmillió alkalmazásnak csak csekély része biztonságos.

A Cenzic adatai szerint a webes programok 90 százaléka ugyanis tartalmaz olyan jellegű hibát, sérülékenységet, amelyet kihasználva a számítógépes bűnözők hozzájuthatnak érzékeny, bizalmas felhasználói adatokhoz. Ez az arány meglehetősen rémisztő, és nem éppen vigasztaló tény az sem, hogy a helyzet romlott az elmúlt hónapokban, hiszen a 2008. július–decemberi időszakban még csak 78 százalék volt az olyan netes megoldások aránya, amelyekben sérülékenységet találtak. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a hackerek igyekeznek kihasználni ezeket a lehetőségeket. A SANS Institute által összeállított, a kibertérből érkező legkomolyabb fenyegetéseket tartalmazó szeptemberi felmérés szerint az internetes támadások több mint 60 százaléka éppen a webes alkalmazások hibáira épít, ezeket kiaknázva károsítja meg a szervezeteket. A veszteség pedig jókora lehet, és ilyenkor nem csak a megtámadott vállalat hírneve, a költségvetése is súlyosan károsodhat. Egyes becslések szerint egy átlagos információszivárgás – vagyis amikor bizalmas céges vagy ügyféladatok kerülnek illetéktelen kezekbe – 500 ezer dolláros kárt okoz. A Ponenom Institute adatai szerint egyetlen, ilyen módon elveszített ügyféladat 202 dolláros kárt okozhat a megtámadott társaságnak, vagyis még a viszonylag kis vállalkozások esetében is igen magasra nőhetnek egy az internetes alkalmazások sérülékenységét kihasználó támadás költségei.

Sok cégnél mégsem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket, nem figyelnek oda webes megoldásaik biztonságára. Ennek számos oka van, de a legfontosabb még mindig a veszély ismeretének a hiánya. Emellett sokan hajlamosak a biztonság hamis illúziójába ringatni magukat. Még az informatikai szakemberek egy része is megelégszik az általánosan használt védelmi megoldásokkal – mint például a hálózati tűzfal –, azt gondolva, azok megvédik a weboldalaikat a bűnözők támadásaitól. Pedig ez koránt sincs így. A Cenzic szemléletes példája szerint, ha így cselekszenek, úgy járnak el, mint az az ember, aki ugyan gondosan bezárja a bejárati ajtót, de közben nyitva hagyja az ablakokat és a hátsó ajtót, abban bízva, hogy a betörők csak a főbejáratnál próbálkoznak majd. A neten keresztül használható megoldásokban lévő sérülékenységek 90 százaléka a kereskedelmi alkalmazásokban, 8 százalékuk az internetes böngészőkben fordult elő a Cenzic tanulmánya szerint. A fenyegetettség nem csökken akkor sem, ha ismert, neves gyártók termékeit használja egy vállalkozás, hiszen a Cenzic legveszélyesebb sérülékenységeket tartalmazó listáján olyan nevek is szerepelnek, mint az SAP, a Sun, a Citrix, az Apache, az F5 Networks, a Symantec és az IBM.

Még a Cenzic szakembereit is megdöbbentette, amit a böngészők vizsgálata során megállapítottak, ugyanis a feldolgozott adatok szerint a Firefox bizonyult a leggyengébb láncszemnek. A netes böngészőkben található sérülékenységek 44 százalékát a Mozilla Foundation nyílt forráskódú megoldásában találták 2009 első felében, míg a nagy vetélytárs Internet Explorer részesedése mindössze 15 százalékos volt. A második helyen – 35 százalékkal – az Apple megoldása, a Safari állt, amelynek hátterében a szakértők szerint a szoftver iPhone-ra optimalizált változatában lévő hibák rejlenek.

Ezekkel az adatokkal kapcsolatban egyébként egy érdekes vita is kibontakozott: a Firefox védelmében többen is kifejtették, hogy a sérülékenységek abszolút számánál sokkal jobb mutató lenne, hogy az adott megoldás használói mennyi ideig vannak kitéve veszélynek a szoftverben lévő hiba miatt. Ez esetben lényegesen jobban szerepelne a nyílt forráskódú megoldás, amelynek a hibáit sokkal gyorsabban javítják. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.