BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőzsdére vinnék a VT-Softot

Tőzsdére vinné és régiós terjeszkedésének kulcsszereplőjévé kívánja tenni a VT-Softot fő tulajdonosa, a lengyel Teta SA. Mint ismeretes, az ügyviteli szoftverek fejlesztésével és bér-, munkaügyi és HR-outsourcinggal, valamint egyedi kormányzati projektekkel foglalkozó 170 fős VT-Soft Kft.-be 2008 tavaszán meghatározó tulajdonosként beszállt a varsói tőzsdén 2005 óta jegyzett Teta SA. A lengyel szoftvervállalat a magyar cég részvényeinek 86 százalékáért 31,5 millió zlotyt, mintegy 2,3 milliárd forintot fizetett. A wroclawi székhelyű cégnek ez volt az első külföldi akvizíciója.

„Amikor úgy döntöttünk, hogy ki akarunk lépni a lengyel piacról, nem elsősorban egy másik piacot, hanem partiképes cégeket kerestünk” – mondta lapunknak Juliusz Zukowski, a magyar informatikai cég ügyvezetője. A terjeszkedéshez szükséges pénzt is a tőzsdéről szerezték, ez az eredetileg kinézett német társaságra nem lett volna elegendő. A VT-Soft mellett szólt viszont, hogy a céget kezdettől alkalmasnak látták arra, hogy a régióbeli terjeszkedést rajta keresztül valósítsák meg, ehhez földrajzilag is jó helyen van a budapesti társaság.

A változások a magyar cégnek is jót tettek Juliusz Zukowski véleménye szerint. Kaptak egy szakmai befektetőt a korábbi, pénzügyi befektetőként működő Videoton helyébe. Az 1989-ben alakult VT-Soft irányításában egyébként is elérkezett a generációváltás időszaka, ezt így össze lehetett kötni a tulajdonosváltással.

Marek Kaminski, a Teta gdyniai implementációs központjának volt igazgatója, aki tavaly a VT-Soft stratégiai irányítását kapta feladatul, akkoriban még így nyilatkozott: „Az új vezetés folytatni és fejleszteni kívánja a társaság valamennyi üzleti tevékenységét. A VT-Soft mostani tevékenysége jól egészíti ki a Teta meglévő portfólióját. Mivel termékkínálatunk lényegében már most is egységesnek tekinthető, nem kívánunk semmi forradalmi változást végrehajtani ezen a jól működő szervezeten.”

Az elmúlt másfél év azonban mégis hozott változásokat a magyar cég életében, az új tulajdonosok a profiltisztítás mellett döntöttek, ennek következtében a humánügyviteli szoftvereken és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokon felüli tevékenységtől megváltak. Így került a közelmúltban a Libra Szoftver Zrt.-hez az önkormányzatokkal foglalkozó üzletág, illetve a cégnek az erre az ügyfélszegmensre 2001-ben fejlesztett integrált ügyviteli szoftvere is. A lengyel tulajdonos azóta behozta a magyar piacra a saját HR-szoftverét, amely a jövőben az egyik stratégiai terméke lesz a VT-Softnak. Az ügyvezető indoklása szerint az iparág technológiaváltásához a Teta fejlesztése jobban igazodik. „Tőzsdei cégként a profittermelést is jobban előtérbe kellett helyeznünk, többek között ezért egy 20 százalékkal kevesebb főből álló, de szakmailag hozzáértőbb csapat állt össze a cégnél” – tette hozzá.

A további terjeszkedésről sem mondtak le: „A jelenlegi helyzet csak késlelteti, de nem írja felül a terveinket” – mondta az ügyvezető. A terjeszkedést elősegítendő budapesti szoftvertelepítő központ létesítéséről döntöttek, és innen indulnak a román és az ukrán lehetőségek felmérésére.

Ami a magyarországi piaci lehetőségeket illeti, meglehetősen ambiciózusak a tervek. Két-három éven belül meg akarja szerezni ügyfelüknek a 400 legnagyobb magyar cég legalább egyötödét. Úgy látja, hogy a meglehetősen sűrűn és a többi ország gyakorlatától eltérően változó humánügyviteli jogszabályok miatt a helyi fejlesztők komoly versenytársai lehetnek a nagy multiknak. Utóbbiak túlzottan szabványosított termékekben gondolkodnak, lassabban tudnak reagálni a változásokra, ráadásul drágábbak, mint a helyi megoldások.

A nem túl távoli tervek között szerepel a VT-Soft önálló tőzsdei bevezetése is, a helyzettől függően akár a budapesti, akár a varsói tőzsdére – húzta alá a továbbiak részletezése nélkül Juliusz Zukowski.

Magyar informatikai cégek külföldi befektetővel

Az eddigi ügyletekből jól látszik, hogy az eladósorba került magyar tulajdonú informatikai cégek közül a szoftverprofilúak a kelendőbbek. Közülük is inkább azok, amelyekben komolyabb fejlesztői tudás is felhalmozódott. A külföldi befektetők közül többen is régiós terjeszkedési ambíciókkal vetették meg a lábukat az elmúlt években Magyarországon.

Tavaly került a képbe egy osztrák szakmai befektető, a New Frontier International GmbH, amely a vállalatirányítási rendszerek fejlesztésében jártas XAPT Hungary Kft.-ben szerzett többségi tulajdont, majd ugyanez a társaság vette meg egy másik hazai szoftvercég, a Grepton Kft. többségét.

Újabban egy másik lengyel befektetőcsoport is érdeklődik magyar IT-cégek iránt. Az ugyancsak a varsói tőzsdén jegyzett Asseco hozta nyilvánosságra ezzel kapcsolatos terveit jó néhány hete.

Tavaly került a képbe egy osztrák szakmai befektető, a New Frontier International GmbH, amely a vállalatirányítási rendszerek fejlesztésében jártas XAPT Hungary Kft.-ben szerzett többségi tulajdont, majd ugyanez a társaság vette meg egy másik hazai szoftvercég, a Grepton Kft. többségét.

Újabban egy másik lengyel befektetőcsoport is érdeklődik magyar IT-cégek iránt. Az ugyancsak a varsói tőzsdén jegyzett Asseco hozta nyilvánosságra ezzel kapcsolatos terveit jó néhány hete.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.