BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2010: újjászületés

Prognózis. Két tendencia uralja jövőre a világ informatikai és távközlési piacait: a felfelé kapaszkodás és az átalakulás – emeli ki szokásos globális jövőkép elemzésében az IDC. Az amerikai piackutató szerint a világgazdaság széles körben mutatja majd a javulás jegyeit, ez legalább egy szerény növekedést sejtet az intelligens technológiákat gyártó és szolgáltató ágazatokban. Ez egyben alkalmat is szolgáltat ezen iparágak számára, hogy megtegyék a szükséges átalakítási lépéseket is.

A jelentés szerint a világ informatikai költése 2010-ben 3,2 százalékkal növekszik, és ismét elérheti a 2008-ban regisztrált 1500 milliárd dolláros szintet. Az iparág három meghatározó szegmense, a hardver, szoftver és szolgáltatás egyaránt 2–4 százalék közötti növekedési rátával számolhat, ez különösen az eszközgyártó ágazatnak tesz jót, hiszen 2009-ben komoly két számjegyű visszaesést kénytelenek elszenvedni. Nem meglepő, hogy a jövő évi növekedés motorja továbbra is a fejlődő világ, annak is az utóbbi években külön emlegetett régiója, Brazília, Oroszország, India és Kína. Az országok angol elnevezésének rövidítése alapján BRIC-országoknak nevezett térségben az informatikai költés 8–13 százalékkal növekszik 2010-ben.

A keresletjavulás a mellett az átalakulás is tetten érhető a jövő évi IT-piaci folyamatokban. Ez legfőképpen az informatikai folyamatok kiszervezésében a felhőalapú szolgáltatások érettebb szakaszába érésében mutatható majd ki. A távközlési ipar is bizakodhat, az IDC előrejelzése szerint 2010-ben 3 százalékkal nagyobb bevételen osztozhatnak az ágazat szereplői, amelyet a fejlettebb piacokon újból erőre kapó adatátviteli szolgáltatások, a fejlődő régiókban pedig általában a mobilpiac erőteljes növekedése generál majd. Ebben a szektorban az átalakulás jellemzően a mobileszközökben figyelhető meg, a hordozható készülékek egyre inkább elsődleges ügyfélplatformmá válnak már nemcsak a felhasználók, hanem a fejlesztők számára is.

Az év végéig az IDC várakozásai szerint több mint egymillió mobileszköz kapcsolódik az internetre. A legfőbb hajtóerőt e téren az okos telefonok jelentik, de nagy szerepet játszanak ebben a netbookok, nagy várakozás előzi meg például az Apple iPod táblagépének megjelenését.

A mobileszközökben bekövetkező látványos növekedés robbanásszerű fejlődést hoz az alkalmazásokban is, a már említett alma logójú cég webboltjában egy év alatt megháromszorozódik a kínálat. Az ellenlábas Google-nél sem tétlenkednek, az Android platformra fejlesztett alkalmazásokból legalább ötször annyi lesz elérhető, mint az idén. Hasonló fejlődést jelez előre a piackutató a netbookpiacon is, ahol az újonnan fejlesztett hardver- és szoftverkörnyezet optimalizálja a gépek teljesítményét, például egy töltéssel hosszabb használatot tesz majd lehetővé. A felhőalapú szolgáltatások fejlődése, a mobileszközök és -alkalmazások piacán tapasztalható robbanás nagyobb nyomást gyakorol majd a nyilvános IT- és távközlési hálózatok üzemeltetőire 2010-ben. Ennek nyomán felgyorsulhat a különféle IP-platformok konvergenciája, növekedhet a menedzselt hálózati szolgáltatások iránti igény, változhatnak a szolgáltatóipar üzleti modelljei, nagyobb teret adva a gépek közötti kommunikációnak is.

A jövőképelemzés szerint születőben van egy újfajta üzleti alkalmazás piac is, amely a közösségi és az együttműködésre késztetett üzleti hálózatokra összpontosít. Ez nemcsak a felhasználóknak s a hálózati szállítóknak és szolgáltatóknak jelent pozitív változásokat, de egyben új versenyt támaszt és fenyegetést jelent a hagyományos piacvezetőknek.

A zöldkérdés, a klímaváltozás az infokom szektort is újabb kihívások elé állítja, előtérbe hozza azokat az informatikai megoldásokat, amelyekkel csökkenthető az üvegházhatás, a szén-dioxid-kibocsátás. És végül a napirendre kerülő átalakulás újabb fordulót hoz a fúziók, vállalatfelvásárlások terén is, mivel az infokom iparág szereplői még idejekorán szeretnének jövedelmező pozíciókra szert tenni az iparág virtuális világában, a felhőalapú számítástechnikában. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.