BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A finn Nokia beperelte a nagy LCD-gyártókat

VÁDAK. A Nokia beperelte az LCD-kijelzőket gyártó legnagyobb cégeket, mivel a finn vállalat véleménye szerint ezek a társaságok megegyezést kötöttek a kijelzők árának rögzítésére – tudósított a The Wall Street

Journal. A tizenegy perbe fogott gyártó között olyan óriásvállalatok is megtalálhatók, mint a Samsung, a Sharp, illetve az LG.

A finn gyártó panaszaival a múlt hét végén fordult angol és amerikai bíróságokhoz. Az Egyesült Államokban már folyt vizsgálat az LCD-gyártók ellen árkartell ügyében. A vizsgálat egy évvel ezelőtt zárult le, amikor a felügyeleti hatóság büntetés fizetésére kötelezte a Sharpot, a Chunghwát és az LG-t. A világ legnagyobb LCD-gyártójaként számon tartott Samsung neve ebben az ügyben nem bukkant fel, azonban az esetet közelről ismerő, nevük elhallgatását kérő források szerint csak azért, mert szorosan együttműködött a hatóságokkal a vizsgálat során.

A Nokiának erős a pozíciója ebben az ügyben, mivel nincs kétség afelől, hogy valóban megegyezés született az árak rögzítésére – áll a finn gyártó közleményében. A társaság szóvivője kifejtette, hogy valószínűleg több évbe telhet, míg a bíróság ítéletet hoz az ügyben, azonban nem zárkóznak el a peren kívüli megegyezéstől.

A hivatalos vádak szerint a társaságok 1996. január 1-je és 2006. december 11-e között „magasabban tartották az LCD-kijelzők árát, mint ami egy szabadon versenyző piacon kialakult volna”. A Nokia közleménye szerint azért ezeket a társaságokat perelte be, mert közvetlen kárt okoztak a cégnek, mivel tőlük vásárolta a mobilkészülékeibe épített kijelzőket. VG


Gyorsabb mobilok

A Nokia megegyezett az Infineonnal, hogy utóbbi LTE csipjeit használja majd negyedik generációs készülékeiben.

A cégek már készülnek a 4G-s mobilhálózatokon üzemelő készülékek gyártására, amelyekkel tízszeresére nőhet a mobilinternet sebessége.


A cégek már készülnek a 4G-s mobilhálózatokon üzemelő készülékek gyártására, amelyekkel tízszeresére nőhet a mobilinternet sebessége.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.