BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU jóváhagyhatja az Oracle–Sun fúziót

Jóváhagyhatják a Sun Microsystems tervezett hétmilliárd dolláros felvásárlását, miután az ajánlattevő Oracle Corp. olyan intézkedések tervezetét jelentette be, amelyek a hatóságok szerint eloszlatják a versenyjogi aggályokat – derül ki az illetékes uniós szervezet közleményéből. Az Európai Bizottság január 27-ig dönt arról, hogy engedélyezi vagy elutasítja a megállapodást. Az Egyesült Államok illetékes szervezete korábban már jóváhagyta a tervezett egyesülést.

Az aggódók legfőbb ellenérve az volt a tranzakcióval kapcsolatban, hogy az Oracle várhatóan arra kívánja majd felhasználni új tulajdonát, hogy elnyomja a Sun birtokában lévő, szabad felhasználású licenccel rendelkező MySQL adatbázisrendszert, s ezzel kiüsse a nyeregből az elmúlt időben nagy népszerűséget szerzett ingyenes programot, így szerezve saját termékének nagyobb piaci részesedést.

Az aggodalmakra az Oracle közleményben reagált: a társaság meghagyja másoknak a lehetőséget, hogy adatbázis-kezelő szoftvereket fejlesszenek a MySQL adatbázisokhoz. A vállalat emellett azt is kijelentette: a következő három évben több forrást kíván a MySQL fejlesztésére fordítani, mint amennyit a Sun áldozott rá az elmúlt években, illetve azt is vállalta, hogy külön ügyfélszolgálatot üzemeltet majd a MySQL felhasználóinak.

„Optimista vagyok a tekintetben, hogy az ügyet minden szereplő számára kielégítő módon tudjuk lezárni, miközben garantálni kívánjuk, a tranzakció nem okoz helyrehozhatatlan károkat az európai adatbázis-piaci versenyben” – állítja Neelie Kroes, az EU versenyügyi biztosa. VÁ

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.