BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csínján a letöltéssel!

Ebben az évben a kiberbűnözők arra használták a celebekről szóló híreket, a politikai eseményeket, a pénzügyi válságot, a közösségi site-ok népszerűségét, hogy a lehető legtöbb embert verjék át.

Haszonszerzés céljából káros hivatkozások követésére, kártevő szoftverek letöltésére próbálták rávenni a netezőket – mutat rá év végi összefoglalójában a Symantec.

Az IT-biztonsági cég szakértői kiemelik: a közösségi hálózatok webhelyeinek népszerűsége jövőre is példátlan mértékű növekedésnek néz elébe, így az ellenük elkövetett csalások szaporodása is előre látható. A pánikszoftverek – például a hamis vírusirtók – gyártói 2010-ben várhatóan még ennél is továbblépnek, a számítógépet használhatatlanná téve „túszul ejtik” azt, amíg gazdája meg nem fizeti a „váltságdíjat”.

A Mac és az okos telefonok 2010-ben is népszerűek maradnak, sőt, ezekkel az eszközökkel mindennapos lesz a banki ügyletek lebonyolítása is. Emiatt még több támadó szentel időt az ilyen eszközök kihasználására szolgáló kártevő szoftverek létrehozására. Bánjunk óvatosan a Twitterrel! – figyelmeztetnek az IT-biztonsági szakértők. Ezen és más, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő közösségi oldalakon a rövidített URL-ek igen felkapottá váltak. Mivel az embereknek gyakran fogalmuk sincs arról, hogy egy rövidített URL-lel hová jutnak, az adathalászok álcázhatják a hivatkozásokat, és kártékony webhelyre irányíthatják őket. A folytatódó pénzügyi válság miatt egyre több szervezet árul jogtalanul e-mail címlistákat, ezeket azután a tisztességtelen piaci szereplők levélszemetelésre használják.

Vigyázni kell a letöltésekkel is, egyre több támadó utazik ugyanis az óvatlan netezőkre, akik gondolkodás nélkül mindent letöltenek a világhálóról, amire felhívják a figyelmüket. Ezzel akár személyazonosság-lopásnak vagy más kiberbűncselekménynek is kitehetjük magunkat. A hiszékenységre építő támadások száma minden bizonnyal nő 2010-ben.

Az idén minden korábbinál jobban szakosodtak a kiberbűnözők, például vannak köztük olyanok, akik kizárólag a pénzkiadó automatákkal kapcsolatos visszaélésekkel foglalkoznak. Ez a trend várhatóan 2010-ben is folytatódik. Fennáll az esélye annak is, hogy mind a választásokon használt, mind a valóságshow-k és televíziós vetélkedők nyilvános telefonos szavazásainak elektronikus szavazórendszerei is a kártevőterjesztők célkeresztjébe kerülnek.

Egy dolog biztos: ahol az elektronikus eszközök a bűnözők által pénzszerzésre használhatók, személyes információt tárolnak, ott keresik majd a módját, hogyan lehet ahhoz hozzájutni.

Esemény- és celebvadászok A netes bűnözők az eddigieknél jobban kihasználják az aktuális eseményeket, az idén idesorolható a Valentin-nap, a H1N1 influenza, az Air France 447-es járatának katasztrófája, Serena Williams, a hőlégballonos család ötlete, vagy éppen Michael Jackson és Patrick Swayze halála. Ezeket és számtalan más eseményt arra használják a kártevők szerzői, hogy a gyanútlan internetezőket megpróbálják rávenni kártevő szoftver letöltésére vagy termékvásárlásra. Elértünk arra a szintre, hogy egyetlen népszerű esemény sem marad észrevétlen, és az ilyesféle átverésekből a világraszóló események – például a 2010-es labdarúgó-világkupa vagy a téli olimpia – közeledtével még többre számíthatunk.

Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.