BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai–japán ökoház

Környezetvédelem. A jövő európai ökoházainak prototípusát mutatta be a közelmúltban a koppenhágai klímakonferencián a japán Panasonic európai részlege és Dánia legnagyobb magántulajdonban levő energiaipari vállalata, a SEAS-NVE. Az ezekbe épített elektronikus rendszerek intelligensen képesek kezelni a háztartási eszközök, világító- és fűtőberendezések energiafogyasztását.

A Panasonic mérnökei által kifejlesztett szisztéma oly módon segít a háztartásoknak az energiafogyasztás mérséklésében, hogy a felhasználást egy intelligens fogyasztásmérőn jeleníti meg. A konstrukció helyi vagy távoli kijelzői – ilyen lehet például egy a rendszerhez csatlakoztatott számítógép vagy okos telefon – segítségével a fűtés, a világítás és a háztartási eszközök szabályozásán túl energiagazdálkodási tippeket is nyújt a felhasználóknak.

A SEAS-NVE által telepített intelligens energiatároló és visszatápláló Smart Grid hálózata pedig integrált elektronikus villamosenergia-mérőkön alapszik, amelyeket webes kezelőfelületén keresztül lehet elérni. Több mérőeszköz is ráköthető egyetlen IP-kapcsolatra. Az ökootthon prototípusának kipróbálása két fázisban zajlik. A december elején indult első szakaszban tesztelik az energiafogyasztást megjelenítő eszközöket, az energiamegtakarítás érzékelőkön alapuló szabályozását a világítótestekben, illetve a világítótestek és berendezések távirányítását.

A második fázisban vizsgálják meg a légkondicionálók és fűtőtestek távoli szabályozását. A tesztelők ekkor sajátíthatják el az energiatermelő és -tároló berendezések használatát. A rendszer nemcsak spórol az energiával, hanem létre is hozza és tárolni is képes azt a háztartásokban – mutat rá Laurent Abadie, a Panasonic Europe vezérigazgatója.

A SEAS-NVE úttörő szerepet játszott a szélenergia elterjesztésében Dániában. Számos projekt mellett a SEAS-NVE a Nysted szélkerékfarm – amely az elsők között létesült Dániában – megtervezésében és kivitelezésében is részt vett. Az országban mára már a felhasznált energia hozzávetőleg 20 százalékát szélturbinák termelik. A cég 2009 májusában kezdte meg a Smart Grid projekt bevezetését, amelynek keretében körülbelül 350 ezer dán háztartásban szereltek fel intelligens fogyasztásmérőket. VG

Okos mérők

Az elmúlt néhány évben világszerte exponenciális mértékben nőtt az intelligens mérőórák alkalmazása – természetesen az egyes földrajzi térségekben eltérő ütemben. A jövőkép is hasonló, 2014-ig mintegy 100 millió ilyen eszközt helyeznek üzembe Európában – emeli ki előrejelzésében a Park Associates piackutató cég.

Amerikában is kimozdulni látszik a holtpontról az ügy az Obama-kormány legutóbbi bejelentése kapcsán.

Az energiaügyi minisztérium több mint hárommilliárd dollárt különített el a tengerentúli Smart Grid rendszerek finanszírozásának elősegítésére, amelyhez a magánszektor is hozzátette a maga dollármilliárdjait, ezzel az ottani projektekre több mint nyolcmilliárd dollár áll rendelkezésre.

Amerikában is kimozdulni látszik a holtpontról az ügy az Obama-kormány legutóbbi bejelentése kapcsán.

Az energiaügyi minisztérium több mint hárommilliárd dollárt különített el a tengerentúli Smart Grid rendszerek finanszírozásának elősegítésére, amelyhez a magánszektor is hozzátette a maga dollármilliárdjait, ezzel az ottani projektekre több mint nyolcmilliárd dollár áll rendelkezésre.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.