BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Francia büntetés a Google Booksnak

Egy párizsi bíróság bűnösnek találta a Google-t szerzői jogi előírások megsértésében, ez visszavetheti a keresőóriásnak a világ könyveinek digitalizálására irányuló terveit – tudósított a BBC News. Az amerikai vállalatnak 300 ezer eurós (82,83 millió forintos) büntetést kell fizetnie a francia La Martiniere kiadó jogainak megsértése miatt. A bíróság emellett azt is kikötötte, hogy napi 10 ezer eurót kell fizetnie az amerikai társaságnak, amíg el nem távolítja az érintett könyveket az adatbázisából. A per csak egy volt a sok közül, amelyet azért indítottak a Google ellen, mert kifejezett engedély nélkül digitalizált könyveket.

Serge Eyrolles, a francia kiadói szövetség elnöke kijelentette, hogy „teljes mértékben elégedett az ítélettel”. „A döntés bebizonyította, hogy a Google nem állam az államban, és nem tehet meg bármit, amit akar” – tette hozzá Eyrolles.

A keresőóriás Google Books nevű projektje keretei között azt tűzte ki célul, hogy több millió könyvet szkennel be és tesz elérhetővé a világhálón. Ez a bírósági ítélet győzelemnek tűnhet a kritikusok számára, akik azért bírálják az amerikai óriásvállalatot, hogy monopóliumot kíván szerezni az információ felett.

A La Martiniere a kiadói szövetséggel karöltve még három éve perelte be a Google-t, azonban a társaság tovább folytatta a kiadó könyveinek digitalizálását az elmúlt időszakban. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.