BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Intelligensebbek lesznek a robotok

Az ember és gép közötti harc évek óta az egyik legnépszerűbb téma a kutatók körében, nevezetesen, hogy mikor sikerül a robotokba „átültetni” az emberi intelligencia legalább néhány jellemző elemét. S itt nem csupán arról van szó, hogy többé-kevésbé emberhez vagy állathoz hasonlító szerkezeteket hozzanak létre (mint például a Roomba robotporszívó, a Sony Aibo robotkutyája vagy a Honda által alkotott humanoid robot, az Asimo esetében történt), hanem hogy olyan kifinomult algoritmusokat alkossanak, amelyeket számos ágazatban hasznosíthatnak, a kommunikációtól kezdve az adatfeldolgozásig.

A robottechnológia szakemberek szerint egy olyan résterületet találhat, amely komoly érdeklődésre tarthat számot. Elég csak azokra az intelligens szoftverekre gondolni, amelyek a
piacok trendjeit mutatják be, vagy célzott PR-kampányok felépítését teszik lehetővé, megtervezik a vállalatok stratégiáját, illetve különböző informatikai rendszerek egymás közötti kommunikációját biztosítják. A tőzsdén már felbukkantak olyan programok, amelyeket a pénzügyi eszközök adásvételéhez használnak, ráadásul a fejlesztéseknek köszönhetően egyes „robotok” nem csupán a már lezajlott változásokra képesek reagálni, hanem figyelik a többi kereskedő viselkedését, alkalmazkodnak agresszívebb stratégiájukhoz, ezenkívül figyelembe veszik a korábbi hasonló piaci mozgások tapasztalatait is. És úgy tűnik, a fejlesztésekre érdemes áldozni.

Perukrishnen Vytelingum, a brit Southamptoni Egyetem kutatója például munkatársaival együtt olyan új programot fejlesztett ki, amely szimulált piaci kereskedésben 5 százalékkal több profitot termelt, mint a „kollégái”.
Különösen kedvelt kutatói területnek számít a sakk is, hiszen az itt használt alkalmazások egyéb szegmensben is hasznosíthatók, a távközléstől a pszichológiáig. Az olasz Giancarlo Delli Colli, az equinox sakkszoftver megalkotója például elkönyvelhette azt a sikert, hogy „műve” a legutóbbi genovai tudományos találkozón két nemzetközi hírű sakkozónál, Elena Sedinánál és Igor Efimovnál is jobbnak bizonyult.

Az intelligens szoftverek az orvostudományban is megjelentek: az Aberystwythi Egyetem kutatói egy olyan, Adam névre keresztelt kutatórobotot hoztak létre, amely már önállóan képes kísérleteket végrehajtani, s ezek eredményeit emberi beavatkozás nélkül ki is értékeli. A szerkezet ráadásul már bizonyított: olyan megoldatlan problémákra talált választ, hogy például a sörélesztő egyes enzimjei mely gének működésére vezethetők vissza a gomba DNS-ében.

S talán furcsának tűnhet, de létezik már újságírórobot is: a program képes cikkeket írni, igaz, egyelőre csak a sport, azon belül is a baseball terén. Mindenesetre a StatsMonkey névre keresztelt program – amely az amerikai Northwestern Egyetem kutatóinak fejében fogant meg – címet ad az anyagnak, és fotót is mellékel hozzá. VG

Megjósolhatóvá válnak a válságok?

Úgy tűnik, az intelligens szoftverek Brüsszelben is „szívesen látott vendégek” lesznek: az Európai Bizottság által 2,5 millió euróval támogatott projekt ugyanis a mostanihoz hasonló pénzügyi válságok megelőzését szolgálná.

A szimulációs szoftver képes előre jelezni a különböző gazdasági csoportok, a háztartások és a vállalatok, a bankok és hitelfelvevők vagy a munkáltatók és munkát keresők közötti kölcsönhatásokat, illetve ezek hatását a piacokra.

VG Megjósolhatóvá válnak a válságok? Úgy tűnik, az intelligens szoftverek Brüsszelben is „szívesen látott vendégek” lesznek: az Európai Bizottság által 2,5 millió euróval támogatott projekt ugyanis a mostanihoz hasonló pénzügyi válságok megelőzését szolgálná.

A szimulációs szoftver képes előre jelezni a különböző gazdasági csoportok, a háztartások és a vállalatok, a bankok és hitelfelvevők vagy a munkáltatók és munkát keresők közötti kölcsönhatásokat, illetve ezek hatását a piacokra. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.