BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kihívások, álomhatárok

Újabb évet zárunk hamarosan, amelyet azonban korántsem lehet a szokott módon átlagos évnek – rosszabb, mint a tavalyi, jobb, mint a következő – minősíteni. Egyrészt, mert az iparág legújabbkori történetének talán a legkedvezőtlenebb esztendeje volt az idei – legfeljebb az ezredfordulós robbanást követő dotkom lufi kipukkanása hasonlítható össze vele. Másrészt pedig, mert talán a jövő év már nem további lejtmenetet, hanem javulást hozhat az infokommunikáció számos területén.

A nemzetközi piackutató cégek már el is készítették aktuális kristálygömbös elemzéseiket, amelyek alapján még javuló piaci viszonyok között is komoly kihívások várják jövőre is az iparág szereplőit globálisan és itthon egyaránt. A szereplők pedig egyre fogynak, főleg a vállalkozások alsóbb szegmenséből. A rátermettebbekre szemet vetettek a nagyok, a gyengébbek azonban kihullottak a csatasorból.

Az infokomszektor távközlési „tagozata” sem csak páholyból nézte a piac fejleményeit, igaz, sokszor elmondták magukról, a gazdasági visszaesés őket talán kevésbé érintette, mint a sokat emlegetett autóipart. Az viszont egyértelművé vált, hogy mára a mobilpiac is beérett, csupán hangból egyre kevésbé tudnának jövedelmezően működni a szolgáltatók.

Mi vár a hazai ágazatra 2010-ben? Kihívásokból nálunk is akad bőven, a teljesség igénye nélkül nézzük a jövő évi kínálatot.

A piaci szereplők üzleti terveikbe egyfelől már betervezték a válság végét, reméljük, a gazdasági folyamatok is igazolják majd ezeket a várakozásokat. Másfelől kénytelenek betervezni a választási évet, ez a rendszerváltás óta kialakult gyakorlat szerint főként azokat a vállalkozásokat állítja nagy kihívások elé, amelyek alapvetően a kormányzati megrendelésekből akarnak megélni. Tavaszig már nem nagyon lehet komoly költésekkel számolni, az új vezetésnek pedig több hónap kell ahhoz, hogy birtokon belül érezhesse magát.

Nagy kérdés, hogyan alakul a mostani kormány néhány hete elfogadott akcióterve, főleg annak fő projektje, a Nemzeti Digitális Közmű megépítése, amely körül a jövőben is komoly viták várhatók. Nagy várakozás előzi meg a mobilfrekvenciák megpályáztatását, a mikor, kiknek és mennyiért kérdések várhatóan ismét felvethetik egy új szereplő megjelenését. Újabb mérföldkövekhez is elérhet az iparág. Az elektronikus kiskereskedelemben jövőre átléphetjük a 100 milliárd forintos álomhatárt, a mobilinternetet használók számában pedig az egymilliót. Úgy legyen!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.