BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína lecsap az amerikai és orosz acélra

A mai közlés szerint Kína büntetést szab ki azokra az orosz és amerikai acélkereskedőkre, amelyek szerinte nyomott áron szállították termékeiket az ázsiai országba.

Peking rendelkezése szerint a villamosenergia iparban használt acélt importáló vállalatoknak péntektől letétet kell fizetniük. Ennek összege a normál és a korában alkalmazott nyomott ár közötti különbözetnek felel meg, vagyis akár 25 százalékot is kitehet – tudósít az AFP.

Egy vizsgálat szerint az amerikai cégek állami támogatást kaptak, így tudták dömping áron forgalmazni áruikat Kínában, ezért az ázsiai állam ezt a letét fizetésével ellensúlyozza. Ezeket az összegeket az importőrök visszakapják, ha a helyzet változik.

Az Egyesült Államok és Kína között szeptemberben éleződtek ki az ellentétek, amikor az Obama-kormány bejelentette, hogy büntetővámot szab ki a kínai gumiabroncsokra. A két ország azóta többször vádolta egymást protekcionizmussal és mindkét fél a Világkereskedelmi Szervezethez fordult panasszal. A WTO Kína kérésére most azt vizsgálja, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot követtek-e az amerikai autó- és csirkehús importőrök Kínában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.