BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MTelekom: minden kiderül

Okkal feltételezhető, hogy a társaság macedóniai leányvállalatánál 2005-ben aláírt tanácsadói szerződéseket nem megfelelő céllal kötötték, illetve, hogy 2006-ban több, a vizsgálat számára releváns bizonyítékot semmisítettek meg – derül ki a Magyar Telekom tegnapi közleményéből, amelyben a belső ellenőrzési vizsgálat eredményeit hozták nyilvánosságra.

Mint arról a Világgazdaság beszámolt, a Magyar Telekom 2005. évi pénzügyi jelentésének auditálása során a Pricewater-houseCoopers két olyan szerződést talált, amelyek természete és üzleti célja nem volt egyértelmű. 2006 februárjában a cég auditbizottsága megbízta a White & Case-t mint független jogi tanácsadót, hogy belső vizsgálatot folytasson annak megállapítására, hogy a vállalat ezen szerződések alapján végrehajtott-e olyan kifizetéseket, amelyek esetlegesen az USA jogszabályaiba vagy a cég belső szabályozásaiba ütköznek. 2007 februárjában a vizsgálatot kiterjesztették: minden kapcsolódó vagy hasonlóan megkérdőjelezhető szerződést vagy kifizetést át kellett tekinteni.

A belső ellenőrzés jelentése szerint a bizonyítékok alátámasztják, hogy a korrupciógyanús tanácsadói szerződések ténylegesen a macedón kormánytisztviselők befolyásolását célzó ügyleteket fedeztek. 2000 és 2006 között a társaság és macedóniai leányvállalata felső vezetőinek egy kis csoportja jóváhagyott hozzávetőlegesen 24 millió euró kiadást több mint 20, kétesnek minősülő tanácsadói, lobbitevékenységre vonatkozó és más jellegű szerződés alapján.

A belső vizsgálat végső jelentéséből kiderül, hogy bár a bizonyítékok alátámasztják, hogy a szerződések egy részét a kormánytól megszerzendő előny céljából kötötték meg, azonban a belső ellenőrök korlátozott eszközei miatt a vizsgálat nem tárt fel macedón kormányzati tisztviselők vagy politikai pártok vezetői által kapott kifizetéseket igazoló bizonyítékot.

Ezzel azonban még nincs vége a történetnek. Bár a belső vizsgálat a társaságnál lezárult, folyamatban van több nyomozás is a kétes szerződésekkel kapcsolatban. Vizsgálódik többek között a macedón belügyminisztérium a kétes megállapodások ügyében, illetve a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), amely a társaság belső vizsgálatát vette górcső alá. Az NNI több, a belső ellenőrzés során elkövetett feltételezett viszszaélésre próbál fényt deríteni: az eredeti vádak szerint a folyamatban lévő belső független vizsgálattal kapcsolatos kifizetések vonatkozásában hűtlen kezelés gyanúja merült fel, majd a hatóság nyomozását pár hete kiterjesztette a munkavállalók személyes adataival a belső ellenőrzés keretében történt visszaélés felderítésére is. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.