BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tippek kkv-knak

A cégek egyre komolyabb veszélyekkel néznek szembe. A kiberbűnözők nem csupán hitelkártyaszámot lopnak, de személyes információkat vagy akár teljes személyiséget is. A kkv-k 42 százalékának a legelemibb e-mail védelem sem áll rendelkezésére. A kisvállalkozások csökkenthetik sebezhetőségüket, ha néhány egyszerű megoldással biztonságos környezetet hoznak létre – derül ki a Symantec felméréséből.  A kisvállalkozások alig harmada oktatja munkatársakait a netes biztonságról és a védekezésről. Az alkalmazottak a cég biztonságának legerősebb vagy leggyengébb láncszemei. Követeljük meg tehát, hogy nevek vagy szótári szavak helyett betűk és számok keverékéből álló jelszót használjanak, azt gyakran cseréljék. Oktassuk ki őket arra, ne használjanak fájlcserélőt, és ne töltsenek le ingyenes programokat az internetről.

Kapcsoljuk össze a szabályozást és a technikát. A kisvállalkozások több mint 33 százalékánál még a legalapvetőbb védelem, a vírusirtó sincs jelen. A webes vírusok és kártevő kódok számának növekedésével és mind kifinomultabbá válásával a kkv-nak az egyszerű hagyományos vírusirtó programnál több kell, hiszen ugyanazokra a támadásokra érzékenyek, mint a nagyok. A szervereken, asztali és hordozható gépeken levő, bárhonnan elért információ védelme érdekében a szabályokat és az oktatást össze kell kapcsolni egy integrált védelmi megoldással. Az alkalmazottak több mint 66 százaléka kényes információt tároló számítógépet vagy kéziszámítógépet visz ki a munkahelyéről. A megkérdezett cégek 62 százalékánál van vezeték nélküli hálózat, de 25 százalékuk nem védi azt jelszóval. A hálózatba kapcsolt összes számítógépet és a teljes bejövő és kimenő adatforgalmat figyelemmel kell kísérni, nincs-e jele jogtalan hozzáférésnek vagy rosszindulatú tevékenységnek. Létre kell hozni és be kell tartatni a hálózathoz hozzáférő alkalmazásokat azonosító és korlátozó szabályozást is, és gondoskodni kell arról, hogy az alkalmazottak a távoli munkavégzés során is betartsák a követendő eljárásokat.

A kisvállalkozások értékes adatokat kezelnek: 65 százalékuk vevők adatait tárolja, 43 százalékuk pénzügyi nyilvántartást és jelentéseket, 33 százalékuk bankkártyaadatokat, 20 százaléknak szellemi tulajdonuk vagy más, kényes céges értékeik vannak. Létfontosságú a fontos adatok rendszeres mentése, és az ezekről készült másolatok távoli helyen történő tárolása. Képezzük ki az alkalmazottakat az alapmentések elvégzésére. Az alkalmazásokat és a fájlokat legalább naponta mentsük, és rendszeresen ellenőrizzük a mentési és helyreállítási folyamatokat

Csak a kkv-k 53 százalékánál van olyan személy, aki ellenőrzi, hogy a számítógépek operációs rendszere és a védelmi szoftver naprakész-e. Mindig a legfrissebb vírusirtót alkalmazzuk; amint elérhetők, töltsük le a vírusazonosítókat, rendszeresen frissítsünk, és telepítsük a hibajavításokat. Ha fel akarunk keresni egy webhelyet, mi írjuk be a címet! Ha váratlan letöltést kínálnak fel, ne fogadjuk el, hanem nézzünk utána a gyártó webhelyén, szükséges-e az adott program frissítése. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.