BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb lengyel befektető a magyar IT-piacon

Újabb lengyel befektető jelent meg a magyarországi informatikai piacon. Az Asseco csoport szlovákiai leánycégén keresztül nyolcmillió euróért 70,04 százalékos többségi részesedést vásárolt a magánszemélyek tulajdonában lévő Statlogics cégben. A tranzakció végleges értéke a magyar IT-vállalkozás 2009-es eredményeinek a függvénye. A Statlogics közepes méretű szoftvercég, amely pénzügyi alkalmazások fejlesztésével foglalkozik, tavalyi bevétele 3,8 millió, üzemi eredménye 730 ezer euró volt.

A kelet-közép-európai térség egyik legnagyobb szoftvervállalatának számító, a varsói tőzsdén jegyzett Asseco akvizíciók egész sorát tervezi Európában. Vezérigazgatója már hónapokkal ezelőtt kijelentette: cége a következő két-három évben együttvéve mintegy 400 millió dollárt fordít európai akvizíciókra. A lengyel vállalat saját fejlesztésű – főként pénzügyi – szoftvereivel futott fel az elmúlt években, bevételének több mint a fele ma is ebből származik. A lengyel bankok többsége is ezeket használja.

A társaság 2004-ben kezdte külföldi felvásárlásait; elsőként a szlovák AssetSoftot szerezte meg, amely ma Asseco Slovakia néven a cég leányvállalataként működik. Két évvel később két román IT-céget, a Fiba Software-t és a Net Consultingot szerezte meg, majd Horvátországban és Szerbiában is vásárolt IT-profilú vállalkozásokat.

Legutóbb ez év februárjában a spanyol Raxon Informatica SA részvényeinek 55 százalékára tett 15,4 millió eurós ajánlatot. A lengyel tőke nem ismeretlen a hazai IT-cégek körében, az ugyancsak a varsói börzén jegyzett Teta SA tavaly 2,3 milliárd forintért megvásárolta a ma már főleg HR-alkalmazásokkal foglalkozó VT-Soft Kft. 86 százalékát. SGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.