BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Útvesztők helyett

Amerikában is felfigyeltek arra a térinformatikai rendszerre, amit magyar fejlesztők hoztak létre az üzemeltető Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központban (KKK).

Az Útadat elnevezésű alkalmazás egy szabadon módosítható és tetszőlegesen testre szabható térképen ábrázolja a közlekedésfejlesztés és úthálózat-üzemeltetés minden lényeges adatát. A hazai közúthálózati térképhez így szabadon hozzárendelhető a tényleges állapotot tükröző legfrissebb, nagy felbontású légi fotó, a tulajdoni viszonyokat mutató telekhatárok vagy akár a jövőbeni fejlesztési elképzeléseket tükröző területrendezési tervek. A fejlesztéseken és üzemeltetésen dolgozó mérnökök, valamint az útvagyon-gazdálkodási feladatokat végző szakértők az eszközzel lehetőséget kapnak rá, hogy a kezelésükben lévő területekről a helyszíni bejárásnál jóval átfogóbb és pontosabb információkat kapjanak – mindezt néhány kattintással.

A közlekedésfejlesztéssel kapcsolatos döntéseket nagyban segíti, hogy a térképen feltüntethetők a természetvédelmi területek, így a jövőbeni nyomvonalak meghatározásakor ezeket is figyelembe lehet venni. A rendszer a jövőben kibővül a fejlesztések pontos tervadataival is. A KKK, illetve jogelődje 2005-től a 6500 milliárd forintot érő országos közúthálózat vagyonkezelője, ez nagyjából 60 ezer helyrajzi számot jelent. A vagyongazdálkodással kapcsolatos napi feladatok ellátása során a vagyonkezelői és a műszaki adattári tevékenységek összekapcsolódnak, megfelelő informatikai támogatás nélkül ez a tevékenység önmagában meghaladná az intézmény kapacitásait.

Az évtizedek óta működő Országos Közúti Adatbank a mintegy 30 ezer kilométer hoszszú magyar állami közúthálózat közel 260 különböző típusú adatát és paraméterét tartja nyilván. Ezzel és az ehhez hasonló felépítésű, korábban létező rendszerekkel kapcsolatban eddig a legfőbb probléma az volt, hogy a hatalmas méretű adathalmazból az egyes információk kinyerése, megjelenítése olyan mértékű szakmai, informatikai tudást igényelt, ami a szokványos felhasználó számára megnehezítette, sok esetben ellehetetlenítette az adatokhoz való hozzájutást, azok kezelését.

A tengerentúlon is díjazott fejlesztés a közúti adatbank problémáit és hiányosságait küszöböli ki. A KKK-nál kifejlesztett szoftverrendszer segítségével egyebek között azonnal lekérdezhető, hogy az adott útszakasz hogyan igazodik a hiteles nyilvántartáshoz, miként kell ezeken változtatni, adásvételi vagy egyéb eljárásokat végezni. Az egy-egy út esetében nyilvántartott számtalan műszaki adatból pillanatok alatt lehet térképi megjelenítéseket létrehozni, felső vezetők számára azonnali döntéshelyzetet teremteni és ezt látványosan, jól értelmezhető módon megjeleníteni.

Futó szolgáltatások

ingatlankataszter

baleseti nyilvántartó

díjas utakat megjelenítő

útfelújítások

alaptérkép

Magos Katalin Futó szolgáltatások ingatlankataszter

baleseti nyilvántartó

díjas utakat megjelenítő

útfelújítások

alaptérkép-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.