BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Versenyügyi megállapodás a Microsoft és Brüsszel között

Nem kell pénzbüntetést fizetnie a Microsoftnak, miután az Európai Bizottság elfogadta a szoftveripari óriás ajánlatát. A Brüsszel szemében piaci erőfölénnyel való viszszaélés gyanújába keveredett cég felkínálta, hogy megteremti az operációs programjai telepítésekor az internetes böngészőprogram szabad kiválasztásának a lehetőségét, és belemegy a más szoftverek gyártóival való együttműködéshez szükséges információk átadásába.

„Több millió európai fogyasztó látja majd hasznát a mostani egyezségnek a böngészőprogramok közötti szabad választás révén, az ilyen szoftvereket gyártó cégek számára pedig versenyélénkítő hatása kell legyen a döntésünknek” – fogalmazott tegnap Neelie Kroes uniós versenyügyi biztos.

Brüsszel 2009. január 15-én a versenyjogi vizsgálatok utolsó előtt fázisához folyamodva kifogási nyilatkozatot küldött a Microsoftnak amiatt, hogy a cég „rátukmálta” a fogyasztókra Explorer böngészőprogramját a személyi számítógépek piacának 90 százalékát uraló operációs rendszereinél alkalmazott árukapcsolással. A cég erre reagálva vállalta, hogy választóképernyőt épít be, amelyen a felhasználó döntheti el, melyik gyártó böngészőprogramját telepíti.

A megállapodás értelmében a bizottság két éven keresztül nyomon követi a Microsoft vállalásainak a teljesülését, és Brüsszel arra is figyelmeztetett, hogy ha az amerikai cég megszegné kötelezettségeit, az EU mindenfajta újabb vizsgálat nélkül kiróhatja büntetését. Ez szélsőséges esetben akár az éves forgalom tíz százalékát is elérheti, ami a tavalyi számok alapján 5,8 milliárd dollárt jelentene. A döntéssel a bizottság anélkül zárta le az ügyet, hogy állást foglalt volna az erőfölénnyel való visszaélés kapcsán. Rapid, BruxInfo

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.