BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Webes szívesség

Néhány hete ünnepelte első születésnapját a magyar webvilág egyik különleges kezdeményezése, a Szivesseg.net. Az oldalt elindító Joós István eredetileg egy kis- és középvállalkozásoknak szóló, „segítsük egymást” jellegű portál létrehozását tervezte, de végül egy az emberi segítőkészségre épülő, nonprofit weblap jött létre.

A korábban saját informatikai cégét vezető Joós István a vállalkozás csődjét követő néhány évnyi gondolkodás után tavaly novemberben indította el a Szivesseg.net első, saját szavaival szerint „fapados” változatát. Az indíttatást a családtagoktól és barátoktól kapott segítség adta, és bár a weblap megjelenése még igen kezdetleges volt, már akkor is sokan jelentkeztek, hogy segítenének másokon. Szép számmal voltak köztük olyanok, akik a weboldallal kapcsolatos felajánlásokat tettek, így ez év őszén megújult a portál, és a médiabeszámolóknak köszönhetően ugrásszerűen megnőtt a tagok száma is. Míg október elején még csak mintegy 1000 regisztrált tagja volt a Szívesség Közösségnek, addig december első napjaiban már 3400 fölött volt ez a szám – mondta el Joós István.

A Szivesseg.neten nincs semmilyen értékhatár, és nincs olyan elvárás sem, hogy ahhoz, hogy valaki kaphasson, előbb fel kell ajánlania valamit. Nincs virtuális pénz sem, és azt sem tartják nyilván, ki mennyit adott, illetve kért. A felajánlások között általában ruha, élelmiszer, bútor, háztartási gép található, de kezd megjelenni a pénz is – közölte Joós István. A tapasztalatok szerint az emberek elsősorban nem pénzt ajánlanak. A Szívesség Közösség alapítójának elmondása szerint sokkal hamarabb nyújtanak segítő kezet akkor, ha valaki munkát keres, mint ha pénzt kér. Volt már olyan segítségkérő a portálon, aki nem tudta fizetni a lakása törlesztőrészletét, ezért fennállt a veszély, hogy utcára kerül, erre érkezett egy olyan felajánlás az egyik tagtól, amennyiben ez bekövetkezik, ő befogadja. De volt már példa arra is, hogy valaki imatámogatást ajánlott fel, és érdekes módon erre is szinte azonnal volt jelentkező – sorolja a Szivesseg.net érdekes eseteit Joós István. A portál nagy teret ad a közösségi kezdeményezéseknek is, jó példa erre, amikor egy többgyermekes család számára az egyik tag gyűjtést indított, s végül összejött egy hízó disznó ára, ezt el is juttatták nekik.

A fizikai világ mellett a lelki életben is igyekeznek segíteni egymásnak a Szivesseg.net tagjai, sorra indulnak az olyan tematikus oldalak, mint a Bocsanat.net, Köszönöm.net, amelyek a résztvevők ötletei alapján jönnek létre. A jövőbeni tervekről szólva a Szívesség Közösség alapítója elmondta, a két ünnep között jótékonysági kiárusítást szerveznek. Januártól pedig – szintén a tagok kezdeményezésére – elindítanak egy alapítványt, amelynek célja a közösség által leginkább pártolt kérések támogatása. Azt pedig, hogy mik lesznek a támogatott kérések, szintén a közösség dönti majd el, hiszen minden regisztrált tag szavazhat e kérdésben. Persze ennek a fajta jótékonykodásnak már anyagi vonzata is van, a finanszírozáshoz szükséges összeget felajánlásokból, illetve a Szívesség Közösség által használt, megvásárolható kitűzők árából teremtik majd elő. A Szivesseg.net azonban a jövőben is nonprofit kezdeményezés marad – hangsúlyozta Joós István.

Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.