BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Célkeresztben a zugirodák

Betelt a pohár a hazai utazási irodáknál a mind nagyobb méreteket öltő illegális utazásszervező és -közvetítő tevékenység miatt. Igazi lavinát indított el köztük, hogy decemberben nyolc zalai iroda feljelentést tett az illegális utazásszervezések ellen az ügyészségen, azóta folyamatosan érkeznek a feketeutaztatásra vonatkozó bejelentések a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségéhez (MUISZ). A feketézők ellen már adócsalás miatt is nyomoznak.

Bár az irodák nap mint nap szembesülnek vele, nehéz pontosan megbecsülni, hogy mekkora mértéket ölt ma Magyarországon az illegális utazásszervező tevékenység. Annyi biztos, hogy a leggyakrabban szórólapokon, internetes honlapokon hirdető, feketén dolgozó utaztatók főképpen buszos kirándulásokra, körutakra, sítúrákra, városlátogatásra szakosodnak. „Országos szinten a buszos körutazásoknak gyakorlatilag a felét illegálisan szervezik, ez az arány az erdélyi körutaknál a nyolcvan százalékot is elérheti” – véli Vargáné Várkonyi Erzsébet, az egyik olyan zalai iroda, a keszthelyi Natur Air Balaton ügyvezetője, amely feljelentést tett. Gyurkovics Lívia, a váci székhelyű, körutazásokra és városlátogatásokra szakosodott TDM Travel Tours Kft. tulajdonos ügyvezetője hozzátette: a környékükön az illegálisan szervezett utak aránya a tíz százalékot is elérheti. Úgy tapasztalja, hogy a feketeszervezés az iskolai utazások, gyereküdültetések, nyelvtanulási utak, zarándokutak esetében a leggyakoribb.

Mindez az utazásszervezői tevékenységet szabályozó rendelet ismeretének fényében persze nem meglepő. Az ugyanis nyitva hagyott egy kiskaput, kimondva, hogy az egyesületek és az oktatási intézmények utazásszervezése nem tartozik a rendelet hatálya alá, a feketegazdaság szereplői pedig ezt használják ki. Amellett, hogy a „feketézők” milliós bevételkiesést okoznak a törvényesen dolgozó irodáknak, utóbbiak szerint az utasok sem érezhetik magukat teljes biztonságban, ha illegálisan szervezett úton vesznek részt. Míg ugyanis a hivatalos irodák szerződést kötnek az ügyfelekkel, amelyben többek közt a lemondás feltételeit is rögzítik, addig az illegális utazásszervezők nem kínálják ezeket a garanciákat az utazni vágyók számára. „Hallottunk már olyan esetről, hogy egy teljes iskolai osztály elvesztette a külföldi útra befizetett előlegét, mert a megbízott külföldi szervező iroda köddé vált, így vagyoni biztosítékkal rendelkező hazai közreműködő hiányában senki nem tudott helyt állni az utasokért” – számolt be Gyurkovics Lívia, aki szerint vészhelyzetben (például egy utas rosszul lesz) nagy gondot jelenthet, ha egy buszos csoport a helyi viszonyokat ismerő idegenvezető nélkül utazik külföldre.

Az illegális utaztatók elleni harc legújabb fejleménye , hogy a Natur Air Balaton Utazási Iroda adócsalás gyanújával is kiegészítette a korábban tett feljelentését. „Erre azért volt szükség, mert az ügyészség áttette a feljelentésünket a helyi illetékes jegyzőhöz, s ez azt jelenti, hogy nem került a súlyának megfelelő helyre az ügy, lévén a jegyző nem nyomozó hatóság. Adócsalási ügyben azonban a vám- és pénzügyőrség lett illetékes, a nyomozásnak február közepére lehet eredménye” – tájékoztatta a Világgazdaságot Vargáné Várkonyi Erzsébet. Hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy a vám- és pénzügyőrség legyen a felügyeleti szerv, amelyik bármikor ellenőrizheti az utakon a különjáratú buszok menetleveleit, megrendelőit, a buszon utazókért felelős személyt, és adott esetben eljárhatna. Jelenleg a 218/96-os kormányrendelet szabályozza a szabálysértések közt az illegális utazásszervezést. Ez alapján a helyi jegyzők és a fogyasztóvédelmi felügyelőségek az illetékesek.

Vélemény

Molnár Gabriella, A MUISZ elnöke

„Eddig körülbelül száz esetben kaptunk a tagirodáinktól illegális utazásszervezési tevékenységről bejelentést, ezeket azonnal továbbítottuk az NFH-nak. Meglátásunk szerint azonban a hatóság kis hatékonysággal működik, és gyakorlatilag tehetetlen a jogosulatlan szervezőkkel szemben, mivel a maximálisan kiszabható 100 ezer forintos bírságnak gyakorlatilag nincs visszatartó ereje. A legális irodáknál ugyanakkor az utazókat egyáltalán nem veszélyeztető, apró esetekben is szigorúan lép fel az NFH. Szövetségünk nyílt levélben kérte a hatóságot, hogy határozottan lépjen fel az illegális utaztatókkal szemben, mert tevékenységük nemcsak a piaci versenyt torzítja és az utasok jogait veszélyezteti, hanem az elmaradt adóbevételek miatt jelentős veszteségeket okoz az államháztartásnak. A MUISZ emellett több ízben fordult a jogalkotókhoz, hogy megfelelő szabályozás létrehozásával tegyenek lépéseket az áldatlan állapotok megszüntetésére. A MUISZ az utazók felvilágosítását is kardinálisnak tartja: amíg vannak olyanok, akik minden körültekintés nélkül csak a legalacsonyabb ár miatt illegális utazásszervezőkhöz fordulnak, addig működni is fognak ilyen vállalkozások.”



„Eddig körülbelül száz esetben kaptunk a tagirodáinktól illegális utazásszervezési tevékenységről bejelentést, ezeket azonnal továbbítottuk az NFH-nak. Meglátásunk szerint azonban a hatóság kis hatékonysággal működik, és gyakorlatilag tehetetlen a jogosulatlan szervezőkkel szemben, mivel a maximálisan kiszabható 100 ezer forintos bírságnak gyakorlatilag nincs visszatartó ereje. A legális irodáknál ugyanakkor az utazókat egyáltalán nem veszélyeztető, apró esetekben is szigorúan lép fel az NFH. Szövetségünk nyílt levélben kérte a hatóságot, hogy határozottan lépjen fel az illegális utaztatókkal szemben, mert tevékenységük nemcsak a piaci versenyt torzítja és az utasok jogait veszélyezteti, hanem az elmaradt adóbevételek miatt jelentős veszteségeket okoz az államháztartásnak. A MUISZ emellett több ízben fordult a jogalkotókhoz, hogy megfelelő szabályozás létrehozásával tegyenek lépéseket az áldatlan állapotok megszüntetésére. A MUISZ az utazók felvilágosítását is kardinálisnak tartja: amíg vannak olyanok, akik minden körültekintés nélkül csak a legalacsonyabb ár miatt illegális utazásszervezőkhöz fordulnak, addig működni is fognak ilyen vállalkozások.” Bejelentések „Folyamatosan kapjuk a bejelentéseket a MUISZ-tól, az összes esetet kivizsgáljuk, azonban számos esetben nem állapítható meg jogsértés” – tájékoztatta a Világgazdaságot a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság fogyasztóvédelmi osztálya.

Elmondása szerint az NFH csak reklámjogi szempontból, illetve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat felmerülésével kapcsolatban vizsgálhatja a bejelentéseket.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.