BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hírek a turizmusnak

A turisztikai forgalom 3-4 százalékos növekedését valószínűsíti az ENSZ szakosított szervezete (UNWTO) és az iparág szereplői. A prognózist alátámasztja az UNWTO szakértői testületének állásfoglalása is, amely bizalmi indexének emelkedéséről számolt be, miután 2009 utolsó negyedévében a helyzet jelentős javulása volt tapasztalható az előző kilenc hónap súlyos visszaesései után.

A 2009-es teljes forgalom körülbelül 4 százalékos visszaeséssel 880 millió beérkező vendéget tett ki világszerte, ez enyhe javulást jelent az előzetes szakértői várakozásokhoz képest. A tavalyi első három negyedévben rendre 10, 7 és 2 százalékos visszaesést regisztráltak globálisan 2008 azonos időszakaihoz képest, míg az utolsó három hónapban már 2 százalékos volt a bővülés. Az iparág talpra állását Ázsia, a csendes-óceáni térség és a Közel-Kelet vezette, ezek már szinte az egész második fél évben növekedésről számolhattak be 2009-ben.

A globális válság és az újinfluenza-járvány együttesen súlyos csapást mért a turizmusra 2009-ben – kommentálta a jelentést Taleb Rifai, az UNWTO főtitkára. Ugyanakkor minden jel arra mutat, hogy a növekedés hamarosan visszatér, ráadásul a vártnál gyorsabban. A visszaesés egyik nagy vesztese egyébként éppen a világ turisztikai forgalmának felét bonyolító Európa volt, ahol a globális mértéknél nagyobb, 6 százalékos visszaesést voltak kénytelenek elkönyvelni – tette hozzá Rifai.

Az előrejelzések pozitív korrekcióját támasztja alá az UNWTO szakértői testülete által kiadott bizalmi index javulása is, annak ellenére, hogy a globális gazdasági környezet számos bizonytalansági tényezőt tartalmaz még. E szerint a legutóbbi körkérdésénél a szakemberek 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a helyzet pozitív irányú változására számít. Ehhez képest 32 százalék valószínűsít stagnálást, és csupán 7 százalék tart negatív fordulattól. A 2010-re vonatkozó átlagos pontszám így 131-et ért el a legutóbbi felmérés során, miközben 100 pont számít semleges várakozásnak.

Az optimista forgatókönyv valószínűségét tovább erősíti az UNWTO szerint az üzleti bizalom javulása, az alacsony infláció, illetve a piaci szereplők nagyobb együttműködési hajlandósága. Továbbra is kockázati tényezőt jelent ugyanakkor a magas munkanélküliség, a fejlett gazdaságok törékeny talpra állása, az élénkítő intézkedések várható kifutása, az olajárak ingadozása, a továbbra is fennálló járványveszélyek, a terrorizmusból és egyéb tényezőkből eredő biztonsági fenyegetés, illetve a jövedelmek helyreállásának várható elhúzódása. Mindezt összegezve az UNWTO főtitkára úgy látta, hogy a pozitív előjelek ellenére 2010-ben is komoly kihívásokra kell számítania a világturizmusának. JK

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.