BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínai cég nyerhet az internetháborúban

A legnagyobb kínai keresőprogram, a Baidu lehet a Google és a pekingi vezetés között múlt héten kirobbant internetháború igazi győztese. A kínai piac kétharmadát ellenőrző és ezzel saját hazájában a hatalmas rivális Google-t is maga mögé utasító Baidu villámgyors felemelkedése sokak szemében a kínai gazdasági csoda számos alapvonását egyesíti. A cég karizmatikus alapító-igazgatója, Robin Li az USA-ban tanult, majd onnan hazatérve indította el a Baidut, amelynek immár 200 millió kínai felhasználója van.

A konkurencia szemrehányásai szerint azonban a Baidu nem más, mint a Google koppintása, és a cég üstökösszerű emelkedésében nem kis szerepet játszott a kínai cenzúrával való hathatós együttműködés. A nyugati technológia megszerzése, majd pedig az új cég erőteljes állami támogatással piacképessé tétele – ez a konstelláció nem ismeretlen a kínai gazdasági expanzióban. Ezért is nehéz megmondani, hogy a Baidu valóban egy „harmadik” szereplő-e a kötélhúzásban. Bár Washington diplomáciai jegyzék átadását helyezte kilátásba a konfliktus miatt, a pekingi vezetés egyelőre igyekszik kisebbíteni a Google-lal folytatott vita jelentőségét, és az amerikai óriáscég is cáfolta a hét végén a kínai piac esetleges elhagyásáról szóló korábbi híreket. Az mindenesetre nagyon valószínűnek tűnik, hogy a szabad információáramlás élharcosának szerepében tetszelgő Google továbbra is bele kell majd törődjön az önként vállalt öncenzúrába, ha labdába akar még rúgni Kínában. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.