BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

5 milliárd euró - Állják az Airbus cechet az európai államok

A spanyol védelmi miniszter ma közölte: elvi megállapodás született az Airbus A400M katonai szállítógépet gyártó EADS és az érintett európai kormányok között a többletköltségek megtérítéséről.

Hat évvel az Airbus program beindítása előtt hét ország: Franciaország, Belgium, Németország, Luxemburg, Spanyolország, Törökország és az Egyesült Királyság megállapodott arról, hogy 180 darab Airbus A400M repülőgépet rendel meg az EADS vállalattól.

A gépek elvileg a régi katonai szállítókat váltották volna, de a program technikai és egyéb nehézségek miatt nem fejeződött be határidőre és 5 milliárd euróval nőtte túl a költségvetési kereteket. Tom Enders, az EADS vezérigazgatója korábban a BBC-nek elmondta: leállítják a programot, amennyiben az extra költségeket nem térítik meg a megrendelők.

A spanyol védelmi miniszter ma közölte: elvi megállapodás született az érintett államok között. A hét európai ország eddig azon vitatkozott, hogy a repülőket gyorsan építsék meg vagy inkább lassítsanak a gyártáson, egyenletesen elosztva az anyagi terhelést. A hadi szállítógépeknek a múlt évben kellett volna szolgálatba állniuk, de a jelenlegi állás szerint 2012 előtt nem vezetik be őket. A késedelmek hatására Dél-Afrika lemondta nyolc A400M-re vonatkozó megrendelését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.