BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betörésre csábít a weboldal

Komoly veszélyeket hordozhat magában, ha valaki túlságosan is nyitott a közösségi oldalakon, és túl sok információt ad meg magáról. Ezekre a kockázatokra igyekszik ráirányítani a figyelmet a PleaseRobMe (Kérlek, rabolj ki!) weboldal, amely a Twitteren megadott adatok alapján megmutatja, hogy egy adott felhasználó otthon van-e vagy sem. Az oldal holland fejlesztői saját elmondásuk szerint azért hozták létre a weblapot, hogy bebizonyítsák, mennyire veszélyes, ha valaki közzéteszi pontos tartózkodási adatait a világhálón.

„Az egész azzal kezdődött, hogy a Twitter-bejegyzéseket olvasgatva egyre több Foursquare- megjegyzést találtunk” – vázolta a kezdeményezés eredetét Boy Van Amstel, a PleaseRobMe fejlesztője. „Az emberek bejelentkeztek a saját házukban, a barátnőjük vagy barátjuk otthonában, és megosztották az aktuális tartózkodási címüket. Persze ez egyben azt is jelentette, hogy tudatták a világhálón böngészőkkel, nincsenek otthon.” Ráadásul a PleaseRobMe fejlesztőinek elmondása szerint minimális programozói tudással és mindössze négy óra alatt létre lehet hozni azt a megoldást, amely automatikusan megállapítja a netes bejegyzések alapján, kik azok a felhasználók, akik nem tartózkodnak otthon.

Az alkotók a tervek szerint az őket ért kritikák ellenére is tovább üzemeltetik az oldalt, azonban hangsúlyozzák, nem áll szándékukban a bűnözők bátorítása, a site nem a betörőknek szánt eszköz – derül ki a BBC News összeállításából. Pusztán arra akartak rámutatni a fejlesztők, hogy míg néhány éve még azt is meggondolták a felhasználók, hogy a teljes nevüket közzétegyék a világhálón, addig napjainkra eljutottunk oda, hogy a közösségi oldalak rajongóinak akár az egész életét végig lehet követni ezeknek a szolgáltatásoknak a segítségével.

Ha nem elég figyelmesek a közösségi oldalak felhasználói, könnyen azonosságlopás vagy betörés áldozatai lehetnek, éppen ezért érdemes alaposan átgondolni, milyen információkat osztanak meg magukról a világhálón. Ahogyan az ajtajára sem tenne ki senki egy cédulát azzal a felirattal, hogy éppen nincs otthon, úgy a neten sem kellene megadni ezt az információt.

A Foursquare üzemeltetői természetesen reagáltak a PleaseRobMe alkotóinak felvetéseire. Nem meglepő módon a PleaseRobMe megszüntetését szorgalmazták, emellett azt hangsúlyozták, nagyon is komolyan veszik és tiszteletben tartják a személyiségi jogokat.

Bár kissé nehéz komolyan venni egy olyan weboldalt, mint a PleaseRobMe, a kezdeményezés kétségkívül felvet néhány érdekes kérdést. Igaz ugyan, hogy egy betörő akár azt is kitalálhatja, ha valaki reggel kilenctől délután ötig dolgozik, és ebben az időszakban „keresi fel”, azonban nagy különbség, hogy az emberek a való világban nem küldik el több ezer társuknak a lakcímüket, illetve az aktuális tartózkodási helyüket, ahogyan azt a Foursquare esetében teszik.

Persze a Foursquare önmagában nem járul hozzá a betörések számának növekedéséhez. Az viszont elgondolkodtató, hogy a Facebook is azon dolgozik, hogyan építhetné be szolgáltatásaiba a helymeghatározáson alapuló megoldásokat. Ez pedig már több százmillió felhasználót jelent, akik mindenféle adatot közzétesznek magukról a világhálón, és bizony komoly feladatot jelent majd ezen információk megfelelő kezelése. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.