BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Facebook sportolóknak

Számos dolog lehet közös két emberben. Nézzük meg például két torinói hölgy, Bianchi és Curletti esetét. Mindketten igyekeznek jól karbantartani magukat, ezért háromszor egy héten reggelente felpattannak a kerékpárjukra, hogy a Valentino parkban tekerjenek pár kilométert. Majd következik a munka, délután fél hatkor azonban már otthon vannak, s nem sokkal később ismét nyeregbe szállnak. Sőt, akár egy mesteremberben és egy egyetemista lányban is lehet valami közös: futhatnak, sétálhatnak, akár közel hasonló időpontban is, ám minden alkalommal egyedül; hasonlóan Bianchihoz és Curlettihez. Nem kizárt, hogy mind a négyen örömmel vennék, ha abban az időpontban nem egyedül kellene sportolniuk, hiszen ezáltal jóval könnyebben juthatnak túl a mélyponton, vagy akár nagyobb kedvvel vennék fel a futócipőt egy szürke reggelen.

A lehetőség mindenesetre most már adott. A Torinói Egyetem néhány kutatója a közelmúltban egy közösségi oldalt hozott létre We-Sport néven, amelyre már – mindenféle reklám nélkül – több mint másfél ezren iratkoztak fel, s már 14 ezer kapcsolatfelvétel történt. Az oldal megszólítja a sport szerelmeseit, segít kapcsolatot teremteni a hasonló érdeklődésűek között, s többeket akár arra is ösztönözhet, hogy együtt sportoljanak. Hiszen ki nem szembesült már olyan problémával, hogy teniszezni szeretett volna, ám aktuális partnere éppen sérüléssel küszködött; vagy imádja a baseballt, ám egyedül aligha lehet játszani ezt a sportot; esetleg kosárlabdázni szeretne, de nem könynyű tíz személyt összeszedni egy meccsre. Az ötletgazdák szerint a We-Sporttal könnyen meg lehet oldani ezeket a problémákat.

Jelenleg mintegy kétszáz különböző sportághoz „jelentkezhetnek be” az érdeklődők, ráadásul a mozgássérülteknek is fenntartanak egy speciális szekciót. A kutatók szerint ez nagyban megkönnyíti a látogatóknak, hogy rátaláljanak a hasonló sportot űzőkre, főként az adott városon belül. Az új megoldás segítségével az információk, tapasztalatok cseréjén túlmenően akár közös sportprogramokat is szervezhetnek a felhasználók, legyen szó teniszmeccsről vagy kispályás fociról.

A közösségi oldal ugyanakkor „túlnőtt” Olaszország határain, hiszen Észak-Európából éppúgy regisztráltak már, mint Kanadából vagy Kínából. Nyaralás, esetleg üzleti út esetén is jól jöhet az adatbázis, hiszen így egy-egy út alkalmával sem kell lemondanunk kedvenc időtöltésünkről, könnyen kideríthető ugyanis, hogy az adott városban kivel lehetne mondjuk teniszezni, vagy hova „csatlakozhatunk be” egy futásra, biciklizésre. Többeknek ráadásul az is vonzó lehet, hogy a rendszer mobilkészülékeken is elérhető, így telefonon, palmon, illetve netbookon keresztül, így útközben is megszerezhetjük a kívánt információkat. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.