BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Illegális tevékenységre utalnak a hamis adatok

A netes doménnevekért felelős ICANN szervezet legújabb kutatása szerint a névbejegyzések mindössze 23 százaléka tartalmaz teljes és pontos adatokat az igénylő kilétéről és elérhetőségéről – a többiek inkább eltakarják magukat, vagy hamis álarc mögé rejtőznek. Az 500 ügyfélre és 1420 egyedi doménre kiterjedő felmérést megbízás alapján a NORC közvélemény-kutató cég végezte, amelynek munkatársai megkíséreltek kapcsolatba lépni a bejegyeztetőkkel, hogy ellenőrizzék az igényléskor közölt ada-taik helyességét.

Bár csak kevesebb mint minden negyedik esetben jártak sikerrel, Jenny Kelly kutatásvezető szerint a helyzet nem vészes. Sok esetben az utcanév helyett postafiókra mutató lakcím miatt nem tudták a WHOIS-bejegyzések alapján ellenőrizni az igénylő kilétét – a netes nevek 48 százaléka esetén pedig ismerethiány vagy esetleg a magánszféra védelme érdekében tartották vissza adataikat a névbejegyzések vásárlói.

Az informatikai biztonsági szakértők aligha érthetnek egyet a mostani felmérések készítőinek optimista nyilatkozataival. A NORC által nemrég áttekintett doménbejegyzések majd egyharmadánál (29 százalék) ugyanis az igénylő adatai nyilvánvalóan hamis vagy zagyva szöveggel voltak kitöltve – ez arra utal, hogy lebukástól tartva illegális célra vásárolhatták ezeket a netes névhelyeket.

Az illegális tevékenységnél nem csak kalózletöltésekre és fájlcserélésre kell gondolni, hiszen napjainkban a legtöbb számítógépes kártevőt feltört oldalak, illetve kifejezetten kártékony célra létrehozott webhelyek segítségével terjesztik a hackerek: videokodeknek álcázott adatlopó trójai fertőzések, kamu antivírusprogramok és zsarolási pénzt kérő fájltitkosító kártevők sokasága borítja el a netet. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.