BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Okosodó elektromos hálók

A hideg időjárás miatt az átlagosnál jóval többet fűtenek az emberek, s ez jelentősen terheli az elektromos hálózatokat. Túlterhelésük veszélyét csökkenti az a rendszer, amelynek a kísérleti tesztelése nemrégiben kezdődött Olaszországban ottani energiaszolgáltató és távközlési cégek, valamint a világ egyik legnagyobb fehérárugyártója, az Electrolux részvételével. A svéd elektronikai csoport a múlt év őszén csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek célja a jövő intelligens hálózatának a kifejlesztése.

Az említett társaságok már a próbaüzem időszakában is a legújabb technológiai megoldásaikkal vesznek részt a projektben. Az olasz energiaszolgáltató Enel olyan rendszert bocsátott rendelkezésre, amellyel megvalósítható a háztartási gépek és a telefonhálózatok kommunikációja. A Telecom Italia a saját széles sávú hálózatát ajánlotta fel, amely a háztartási eszközök és az Enel berendezései közötti gyors információcserét teszi lehetővé. Az Electrolux pedig intelligens háztartási gépek prototípusaival, valamint olyan alkalmazásokkal vesz részt a projektben, amelyek a fogyasztást szabályozó adatkapcsolatok és az információcsere vezérlésére szolgálnak.

A most futó projekt keretében a háztartások jelenleg olyan készülékek rendszerét tesztelik, amelyek a napi csúcsidőszakok alatt automatikusan érzékelik és visszafogják az energiafogyasztást.

A rendszer méri a háztartások energiafogyasztását, s az adatokat közvetlenül a fogyasztók saját számítógépén, a mobiltelefonján vagy a háztartási gép kijelzőjén jeleníti meg. A felhasználók ennek révén nemcsak a fogyasztással kapcsolatos információkhoz férhetnek könnyen hozzá, hanem olyan egyéni igényekre szabható programokat is letölthetnek, amelyek segítik a takarékosabb energiafelhasználást.

Az EU teljes villamosáram-felhasználásának körülbelül harmada jut a lakossági fogyasztókra. Az összes lakossági fogyasztás egyharmadát pedig a háztartási nagykészülékek adják. Az utóbbi években a háztartási gépek energiafogyasztása s ezzel együtt környezetterhelése is jelentősen csökkent. A következő lépés az intelligens energiafelhasználású készülékek sorozatgyártása és széles körű terjedése – mondta el Belényesi Zsolt, az Electrolux értékesítési igazgatója.

Ketyeg a mérőóra is, az EU-ban a tagállamoknak ez év végéig kellene megállapodniuk az úgynevezett intelligens mérőórák technológiai szabványában, 2012 végéig pedig a bevezetés menetrendjében. Ezek az eszközök a háztartások áram-, víz-, gáz- és távhőfogyasztási adatait az interneten keresztül juttatják el a közműszolgáltatókhoz. Emellett alkalmasak arra is, hogy megmutassák, melyek a fogyasztók otthonaiban működő leginkább energiafaló berendezések, valamint arra, hogy jelezzék: ezeket milyen napszakban érdemes használni.

A technológia nem új keletű, ám az eszközök elterjedtsége messze van a kívánatostól. A közműszolgáltatók többsége ma még inkább az ipari nagyfogyasztóknál alkalmazza ezt a lehetőséget Magyarországon is.

A Berg Insight skandináv elemzőcég szerint az EU-ban jelenleg 253 millió áram-, 109 millió gáz-, valamint hárommillió távhőmérő van, ennek ma még csak a töredéke tartozik az intelligens kategóriába. Öt éven belül viszont már közel 100 millió európai háztartásban működnek mindent tudó mérőórák. Uniós elképzelések szerint 2020-ra pedig már 80 százalékos is lehet ebből az eszközből a penetráció a tagállamokban. A nyugat-európai országok némelyikében már megszülettek az ezek használatára vonatkozó előírások, menetrendek. Sőt Svédországban már most 100 százalékos az intelligens árammérők elterjedtsége, miután ott törvényt hoztak arra, hogy 2009. július 1-jétől visszaállítják a havi leolvasást. Ehhez szükség volt az intelligens órákra; a csere költségeit a szolgáltatók állják. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.