BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Turizmus: itt a fellendülés

A különösen nehéz 2009-es év után már érezni a fellendülést a világ turizmusában, a nemzetközi utasszámban mért tavalyi

4 százalékos visszaesés után az idén 3-4 százalékkal bővülhet a piac. Az utazási szokások azonban végérvényesen megváltoztak a válság következtében. Mindezekről egy szűk körű sajtó-háttérbeszélgetésen beszélt három nemzetközileg is elismert turisztikai szakember, ők az európai turisztikai marketingszakemberek éves találkozója alkalmából tartózkodtak Budapesten. A rendezvényt a 39 európai ország nemzeti turisztikai hivatalait tömörítő Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission, ETC) és a Magyar Turizmus Zrt. rendezte február 3–5. között.

Az idén várható trendekről John Kester, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) piaci trendeket vizsgáló részlegének vezetője elmondta, hogy a különböző régiókban eltérően alakulhat a fellendülés. Az átlagosnál gyorsabb lehet a forgalom bővülése a fejlődő térségekben, például Afrikában – különösen annak szubszaharai részén –, ahol egyébként válságtól függetlenül már tavaly is nőtt a turistaérkezések száma, valamint az ázsiai csendes-óceániai térségben, továbbá a Közel-Keleten, ahol már 2009 második felében megfordult a kedvezőtlen tendencia. A fejlettebb piacokon – mint amilyen Észak-Amerika és Európa – azonban csak 1-2 százalékos bővülést jósolnak erre az évre a szakemberek.

Fellendülés ide vagy oda, mint fentebb írtuk, a válság alapvetően megváltoztatta az utazási szokásokat, és ez valószínűleg tartós is marad. „Rövidebb időre, s főképpen lakóhelyükhöz egyre közelebb utaztak tavaly, s utaznak a jövőben az emberek” – mondta Robert Franklin, az ETC ügyvezető igazgatója. Ennek megfelelően számos desztináció – például Magyarország – esetében is jóval kisebb visszaesés volt a belföldi turizmusban a beutazóturizmushoz képest. Egyes országokban pedig még növekedett is a forgalom, sok helyen az ezt elősegítendő kormányzati intézkedéseknek is köszönhetően. Mindezek fényében úgy gondolja, hogy Európában is elsősorban a kontinensen belüli turizmus lehet a fejlődés fő mozgatórugója a jövőben.

Az üzleti utazások területén szintén jelentős változásokat hozott a válság, a tavaly bevezetett céges megszorítások – business class helyett fapados járattal történő utazás, olcsóbb hotel választása, rövidebb konferenciák – pedig szintén megmaradhatnak a jövőben. A szakértők szerint ugyanakkor mindig lesz kereslet az üzleti szféra által igénybe vett felső kategóriás szolgáltatásokra.

A válságnak azonban pozitív hozadékai is vannak. A történtekből például hasznos tapasztalatokat is szereztek a piaci szereplők. „A hotelek megtanulták, hogy a visszaeső bevételek mellett hogyan gazdálkodjanak szigorúbban a költségeikkel úgy, hogy az ne menjen a szolgáltatás minőségének rovására. De a többi piaci szereplő is megfontoltabb üzletpolitikára kényszerült” – mondta Leslie Wella, az ETC kutatási igazgatóságának elnöke. Szerinte a turisták is profitáltak abból, hogy a visszaesett kereslet miatt nagyobb lett a verseny a szállodák között, hiszen így jobb minőséghez juthattak alacsonyabb áron.

Szörnyű év volt 2009 a turizmusban

Tavaly négy százalékkal 880 millióra csökkent a nemzetközi turistaérkezések száma, a nemzetközi turizmusból származó bevételek pedig körülbelül hat százalékkal estek vissza – derül ki a Turisztikai Világszervezet legfrissebb jelentéséből.

„A globális válság és az újinfluenza-járvány együttesen súlyos csapást mért a turizmusra 2009-ben, amely a szakma történetének eddigi egyik legnehezebb éve volt” – mondta Taleb Rifai, az UNWTO főtitkára. A tavalyi első három negyedévben rendre 10, 7, illetve 2 százalékos visszaesést regisztráltak globálisan 2008 azonos időszakaihoz képest, míg az utolsó három hónapban már 2 százalékos volt a bővülés.

„A globális válság és az újinfluenza-járvány együttesen súlyos csapást mért a turizmusra 2009-ben, amely a szakma történetének eddigi egyik legnehezebb éve volt” – mondta Taleb Rifai, az UNWTO főtitkára. A tavalyi első három negyedévben rendre 10, 7, illetve 2 százalékos visszaesést regisztráltak globálisan 2008 azonos időszakaihoz képest, míg az utolsó három hónapban már 2 százalékos volt a bővülés.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.