BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra eladósorban a legdrágább doménnév

Márciusban újra kalapács alá kerül az egyik legváltozatosabb sorsú internetes doménnév, a Sex.com. A webcím több tulajdonosváltást is megért az elmúlt években, az utóbbi évtizedben pedig olyan jogi háború bontakozott ki körülötte, amelynek a történetét már két könyv is megörökítette.

A Sex.com domént 2006-ban, 14 millió dollárért vette meg az Escom, azonban a társaság csődje miatt most újra tulajdonost keresnek a webcímnek. A mostani aukción egymillió dolláros letéttel lehet beszállni a licitálásba, erről banki igazolást is fel kell mutatniuk az érdeklődőknek.

A Sex.comot 1994-ben jegyezték be, s a következő évben egy csaló tette rá a kezét, és dollárban kifejezve milliós hasznot szerzett vele a dotcom boom idején. Az eredeti tulajdonos végül 2000-ben perelte vissza a honlap irányításának jogát, és 65 millió dolláros kártérítést ítélt meg számára a szövetségi bíróság. A Sex.com domén alatt jelenleg egy gyűjtőoldal üzemel, és a megnevezés kihasználatlanságát mutatja az is, hogy a Google keresőbe beírva a sex szót, nem jelenik meg az első oldalon ez a doménnév.

A Sex.com 14 millió dolláros vételára rekordot jelentett a .com kiterjesztésű domének között, de jól teljesített a Fund.com is, amiért 10 millió dollárt fizettek. A nagyobb .com-értékesítések közé tartozik még a Toys.com 5,1 millió és a Candy.com 3 millió dolláros árával. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Sex.com ezúttal mennyiért talál új gazdára, de szakértők szerint a mostani vételár lényegesen elmarad majd a 2006-ostól. Nem csak a .com doménekért fizetnek jelentős összegeket a minél jobban csengő internetes címre vágyó vállalkozások, de a jelek szerint a .org kiterjesztésűek is egyre kelendőbbek. Az új rekord ebben a kategóriában egymillió dollár, a PokerCompany.com ennyit fizetett a poker.org internetes címért. Ezt megelőzően az Engineering.org tartotta a rekordot 198 ezer dollárral, míg a Sexe.orgért 151 400 dollárt adtak.

A .org típusú kiterjesztések regisztrációja 2009 első fél évében 11 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, jelenleg pedig már több mint hétmillió van belőlük. Ezzel a .org a harmadik leggyakrabban használt kiterjesztés a .com és a .net után. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.