BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újracsomagolják Budapest kínálatát

Hosszú idő óta a legnehezebb időszakát élte meg 2009-ben a fővárosi turisztikai szakma: egy év alatt 11,1 százalékkal csökkent a Budapesten töltött vendégéjszakák száma, a szállásdíjbevételek pedig 15,7 százalékkal zuhantak – értékelte az évet a BTH Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. A szakmabeliek azonban azt remélik, hogy a stabilizálódó gazdasági helyzetnek, valamint a folyamatban lévő budapesti turisztikai beruházásoknak köszönhetően stagnálás, csekély mértékű növekedés jöhet 2010-ben.

„Különösen hátrányosan érintette Budapest turizmusát, hogy Európában leginkább a „city-break”, azaz a városlátogató turizmus esett vissza. Ennek oka, hogy az ilyen utakra általában a harmadik-negyedik szabadságukon mennek a turisták, a válság kapcsán pedig ezen spórolnak először, és nem az elsődleges nyaralásukon” – magyarázta Fekete László, a BTH ügyvezetője. Ez egyből meg is mutatkozott a számokon, főképp 2009 első fele mutatott rendkívül negatív képet: a január és június közötti időszakban a külföldiek által itt töltött vendégéjszakák száma 14,9 százalékkal zuhant, ez példátlan visszaesést jelent a korábbi évekhez képest. A második fél évben ehhez képest már enyhébb volt a csökkenés, decemberben pedig már pozitívba fordult a trend. Összességében 2,3 millió vendég (ebből 84 százalék külföldi) 5,4 millió vendégéjszakát töltött el tavaly a budapesti kereskedelmi szálláshelyeken. A legkisebb csökkenés az öt- és négycsillagos, valamint a kétcsillagos hotelekben következett be a vendégéjszakák számában.

Nemzetközi összehasonlításban még így sem teljesített roszszul Budapest a környező fővárosokhoz képest, csak Bécsben volt kisebb a visszaesés, Prágában, Pozsonyban, Tallinnban és Ljubljanában is hasonló vagy nagyobb arányú volt a vendégéjszakák számának a csökkenése.

A turisztikai szakemberek abban bíznak, hogy a nemzetközi gazdasági helyzet stabilizálódása mellett több folyamatban lévő vagy az idén befejeződő városarculati-turisztikai jelentőségű beruházás is serkentheti Budapest idegenforgalmát ebben az évben. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes elmondta: a nyár végére elkészül a ciklus egyik legjelentősebb fővárosi fejlesztése, a ferencvárosi közraktárak megújítása, amelyet a Porto Investment Kft. végez több mint 8 milliárd forint értékű beruházás keretében. A többek közt rendezvénytermet, galériákat és üzleteket, valamint a partszakasz teljes hosszában elnyúló teraszt is magában foglaló épületegyüttes a befektető számításai alapján évente mintegy másfél millió látogatóra vonzhat. A városligeti műjégpálya rekonstrukciója 2010 végére valósulhat meg mintegy 4,7 milliárd forintból, és folytatódhat a Budapest Szíve program is. Fekete László elmondta: az idén is a tavaly már elindított új, úgynevezett élményalapú marketinggel igyekeznek megnyerni a potenciális vendégeket. A koncepció lényege, hogy Budapest értékeit és kínálatát „újracsomagolva” fővárosunkat pezsgő, fiatalos, szórakoztató nagyvárosként mutatja be. NM

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.