BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöld medálok a vancouveri olimpián

A vancouveri téli olimpia medáljai több tekintetben is történelmet írtak: minden idők legnehezebb érmei közé tartoznak, ráadásul a szokásostól eltérően nem laposak, hanem hullámos felületűek. További újdonság emellett, hogy az érmék az arany, az ezüst, illetve a réz mellett némi „hulladékot” is tartalmaznak: kiselejtezett elektronikai eszközökkel, például öreg katódcsövekkel, elhasználódott számítógép-alkatrészekkel „színesedett” a kép. Igaz, a medálok előállításához felhasznált 2,05 kilogramm arany, 1,95 kilogramm ezüst és 903 kilogramm réz mellett a hulladék anyagok csak csekély, alig több mint egyszázalékos arányt képviselnek, ám a jelenlétük jól illeszkedik az olimpiai játékok filozófiájához, amely az állandóságot emeli ki.

A hulladékot egyébként a kanadai Teck Resources válogatta gondosan össze, ez a cég szállította az érmekhez szükséges alapanyagokat is. A medálok tehát első ízben váltak „zölddé”, ez akár egy jelzés is lehet a szervezők részéről, hogy egy olimpiát is meg lehet környezetbarát módon rendezni. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.