BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapest a legnépszerűbb célpont

Megőrizte tavaly Budapest a legnépszerűbb magyarországi város pozícióját mind a külföldi, mind a magyar turisták körében – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vendégéjszaka-felmérésének előzeteséből. Az elmúlt évekhez hasonlóan a második helyet Hévíz, a harmadikat pedig Hajdúszoboszló szerezte meg. A top 10 település között 2009-ben Bük egy helyezést lépett előre. Az egészségturisztikai piacon egyre kedveltebb Sárvár, Debrecent megelőzve, a 9. helyre lépett előre a legtöbb vendégéjszakát a magáénak tudható hazai városok rangsorában.

A gazdasági válság évében, 2009-ben a legnépszerűbb tíz település közül Sárvár és Zalakaros esetében bővült a vendégforgalom: előbbinél 13, utóbbinál 3,8 százalékkal. A belföldi vendégéjszakák száma Balatonfüreden 13,8, Sárváron 13,5, Zalakaroson pedig 9,5 százalékkal emelkedett. A külföldi vendégforgalom 2009-ben Sárvár (13,4 százalék), Hévíz (4,5 százalék) és Bük (3,2 százalék) esetében is növekedést mutatott.

A belföldi utazók körében a legnépszerűbb városok között a fővárost Hajdúszoboszló, Siófok, majd Hévíz követte. A belföldi forgalom tekintetében Balatonfüred és Zalakaros egy-egy helyezést javított pozícióján. A 2009-es előzetes adatok szerint Sárvár bekerült a top 10-be, néhány száz vendégéjszakával megelőzve Büköt. A belföldi turizmus jelentőségét mutatja, hogy a tíz legnépszerűbb település közül Hajdúszoboszló, Sopron, Zalakaros és Debrecen esetében a vendégéjszakák több mint hat tizedét a hazai vendégek adták.

Az első tízben még nem szerepel Pécs, azonban az átlagosan 125 ezer fős turistaforgalom 30-35 százalékos bővülésére számít az Európa Kulturális Fővárosa programévben Hegyi Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. dél-dunántúli marketingigazgatóságának vezetője. A szakember elmondta: sokat várnak attól a negyven német utazásszervező cégtől, amellyel szoros kapcsolatot tartanak. A város az idén Németországból és Ausztriából várja a legtöbb külföldi vendéget. Tovább erősíti a reményeket, hogy a legnagyobb német utazásszervező, a Der Tour idei 1,7 milliós példányszámú, Németországban, Ausztriában és Svájcban terjesztett prospektusában is megjelent Pécs turisztikai kínálata szálláshelyekkel, programokkal együtt. VG


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.