BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenti kínai jelenlétét a Google

Menni vagy maradni – a jelek szerint eldőlt a Google Kínával kapcsolatos dilemmája, a hét elején ugyanis a társaság megszüntette a google.cn oldal cenzúrázását, és a kínai felhasználókat a hongkongi webapjára (google.com.hk) irányítja át. A google.cn oldal megszüntetése egyébként nem jelenti azt, hogy a társaság teljesen kivonul a távol-keleti országból, hiszen egyéb szolgáltatásai – pl. a Gmail levelezőrendszer – továbbra is elérhetők lesznek, illetve Kínán kívülről még mindig nyújthat kínai nyelvű keresőszolgáltatást, ahogy ezt tette azelőtt, hogy 2006-ban működni kezdett az ottani weboldala.

Igaz ugyanakkor, hogy a kínai kormány elvileg bármilyen weboldalt blokkolhat – ahogyan ezt a Twitterrel, a Facebookkal és a YouTube-bal is megtette. Hírek szerint a kínaiak máris nehezebben férnek hozzá a Google keresőhöz, ami részben az átirányatás zavaraiból is származhat, míg egyesek máris Kínai Nagy Tűzfalat emlegetnek, a cenzúra lehetőségére utalva. Peking élesen támadja a Google-t, az amerikai kémszolgálat ügynökének nevezve a keresőt.

Arra vonatkozóan, hogy mi történik majd a Google kínai kutatás-fejlesztési tevékenységével, megoszlanak a hírek. Egyes vélemények szerint a cég a távol-keleti országban dolgozó munkatársait amerikai, illetve az ázsiai csendes-óceániai térségben lévő központjaiban helyezi majd el, de elképzelhető az is, hogy tovább működhet a kínai létesítmény.

Nyilván rendkívül nehéz döntést kell meghoznia a cég vezetésének, hiszen azzal, hogy megszünteti a kínai nyelvű keresőszolgáltatást, egy olyan piacnak fordít hátat, amely jelenleg mintegy 400 millió internetezővel büszkélkedhet, és ahol becslések szerint naponta negyedmillióval nő a netezők száma. Igaz, hogy a Google a kínai keresőpiacon 36 százalékos részesedésével csak a második a helyi keresőszolgáltatás, a szegmens 58 százalékát uraló Baidu mögött, azonban még a részleges kivonulás is közép- és hosszú távon komoly bevételkiesést jelenthet a cég számára.

A napjaink egyik legmeghatározóbb internetes cégének számító Google még januárban jelentette be, hogy felhagy a kínai oldalán futtatott keresésekre adott – politikai szempontból a kínai kormány számára kényes – találatok szűrésével, amellyel magára vonta a távol-keleti ország hatóságainak haragját. Hozzá kell azonban tenni, hogy a keresőcég lépése nem volt öncélú, a társaságot és még számos külföldi céget a múlt év végén Kínából ért hackertámadásokra adott válasznak szánták.

Január óta a Google és a kínai hatóságok folyamatosan tárgyaltak arról, hogy az amerikai internetes óriás milyen keretek között maradhatna Kínában, azonban az elmúlt hetekben nem közeledtek az álláspontok. Kína vezetése a jelek szerint nem egyezik bele, hogy cenzúra nélkül működjön a jövőben a google.cn. Ezt megerősítette a kínai ipari miniszter nyilatkozata is, mely szerint a Google-nak vállalnia kell a következményeket, ha megsérti a kínai szabályokat. Az amerikai szolgáltató távozásával lényegében nem marad nagy külföldi cég a világ legnagyobb és leggyorsabban növekvő netes piacán. VG

Távol-Keletre tart a Twitter közösségi oldal

Miközben egyre inkább úgy tűnik, hogy a Google – legalábbis részben – kivonul Kínából, napjaink egyik leggyorsabban fejlődő webes szolgáltatása, a Twitter mikroblog oldal éppen az ellenkezőjére készül. Jack Dorsey, a társaság társalapítója március közepén egy sajtóbeszélgetésen úgy nyilatkozott, hogy csak idő kérdése, mikor lesz a Twitter a kínai felhasználók számára is elérhető. Azt azonban egyelőre nem közölték, hogy ez mikorra várható.

A szolgáltatásnak ugyanakkor egyáltalán nem lesz könnyű dolga a távol-keleti országban, hiszen a kínai hatóságok egyelőre blokkolják az oldal elérhetőségét.

A szolgáltatásnak ugyanakkor egyáltalán nem lesz könnyű dolga a távol-keleti országban, hiszen a kínai hatóságok egyelőre blokkolják az oldal elérhetőségét. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.