BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frekvenciadíj: a Pannon már (vissza)lépett

Már egy ideje kifogásolják a hazai mobilszolgáltatók a frekvenciahasználati díjak rendszerét, jelezve, hogy a jelenlegi gyakorlat nem éppen beruházásösztönző. A szolgáltatók közül az első jelzésértékű lépéseket a Pannon meg is tette. Tegnap közleményben tudatta, hogy csökkenti hálózati kapacitását, 8 százalékkal kevesebb bázisállomást működtet a jövőben, ebből 200 millió forintos megtakarítást érhet el. Szakértői szerint a hazai szolgáltatókkal a világ egyik legdrágább frekvenciadíját fizettetik meg. A díj, ellentétben a világszerte használt, egyszeri frekvenciasáv-alapú elszámolással, Magyarországon egy sokváltozós, nehezen áttekinthető rend alapján áll össze.

A Magyarországon működő szolgáltatók által fizetendő frekvenciahasználati díj kiszámolásához figyelembe kell venni az adóvevő egységek számát, egy meghatározott sávonként is módosuló alapdíjat és számos változót. Európa többi részén csak egy általános frekvenciadíjat kell fizetni a szolgáltatóknak. A hazai frekvenciadíj-bevételek meghatározó része a mobiloperátoroktól származik. A Pannon a hálózatkarcsúsítással a tartalékkapacitásait csökkentette, ez bizonyos esetben azt is eredményezheti, hogy a hálózat a hívásokat szabad kapacitás hiányában blokkolja.

A frekvenciadíjak felülvizsgálatát már be is tervezte az idei feladatai közé a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), ennek a megvitatására várhatóan az év második negyedében kerül sor – válaszolta lapunk megkeresésére Márton György szóvivő. Hozzátette: a változtatáshoz szükséges kormány- vagy miniszteri rendelet meghozatala nem az NHH feladata, de a koncepció kidolgozásában jelentős részt vállalnak. SGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.