BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

LTE: nagyobb fordulatszámon

Tesztelés közben jön meg az étvágy! – akár így is módosíthatnánk az ismert közmondást, ha a mobiltávközlés újabb generációváltását, a Long Term Evolution (LTE) fejlődését nézzük. Míg alig egy éve a szolgáltatók – a válság kellős közepén ez érthető – még vonakodva beszéltek az új technológiával kapcsolatos terveikről, a múlt év végén két észak-európai nagyvárosban, Stockholmban és Oslóban már meg is jelent az első kereskedelmi alapú szolgáltatás a svéd TeliaSonera jóvoltából. A skandináv operátort ráadásul korábban nem is emlegették azon cégek között, amelyek ezt a lépést elsőként tennék meg – sokkal inkább „gyanúsították” ezzel a japán NTT DoCoMot és az amerikai Verizon Wirelesst.

Az idei piackutatói előrejelzések viszont már sokkal nagyobb dinamikát feltételeznek az LTE-piac fejlődésében. Az ugyancsak skandináv ABI Research szerint a szolgáltatók 2014-ben már mintegy 70 milliárd dollárnyi bevételre számíthatnak az új generációs hálózatokból. A piac fejlődését segítik az egyre többet tudó mobil eszközök is, az okos telefonok mellett a netbookok, a tábla PC-k stb. A szolgáltatók körében pedig egyre elterjedtebb lesz az a konstrukció, amely az ügyfél egy előfizetését többféle készülékre is aktiválhatja.

Egyre nagyobb ütemben növekszik tavaly ősz óta az LTE-tesztek száma is, a múlt év végére már meghaladta a százat. Becslések szerint az idén már több mint egy tucat operátor élesíti is LTE-hálózatát, ezek egy év múlva már legalább 34 millió felhasználóval számolnak.

Hálózatépítőkből is bőséges a kínálat, az elmúlt évek során a korábbi hagyományos szállítók – Ericsson, Nokia-Siemens Networks, Alcatel-Lucent – mellett számos távol-keleti cég – Huawei, ZTE – is megjelent a piacon. A 3G-s hálózatok korai szakaszához hasonlóan azonban itt is előbb készültek el a fejlesztésekkel az infrastruktúracégek, mint a mobiltelefon-gyártók. Így a ma már élesben működő skandináv hálózatban is legfeljebb számítógépes modemmel használhatják az ügyfelek a rendszert. De ami késik, nem múlik: a készülékgyártók is nagy üzletet remélnek a generációváltásból, így biztosan lehet számítani rájuk. Az elsők között a HTC-t emlegetik az elemzők. Magyarországon a három szolgáltató közül kettő már élesben teszteli az LTE-hálózatot, s az eddigi ígéretek, nyilvánosságra hozott tervek szerint 2011–12 táján megjelenhet az első kereskedelmi szolgáltatás.

A T-Mobile az Ericssonnal közösen teszteli az LTE-t, s mint jelezték: kedvezők az eddig szerzett gyakorlati tapasztalatok, amelyeket még a 3G-s hálózati fejlesztések alapoztak meg. A HSPA bevezetése óta ugyanis dinamikusan nő a mobilinternet-előfizetők száma, és erőteljesen bővül a használat is. A T-Mobile több mint 430 ezer mobilinternet-előfizetője által forgalmazott adatmennyiség több mint 90 százaléka már a HSPA-hálózathoz köthető. A mobilinternet elterjedése tehát egyértelműen a hálózat által biztosított nagyobb sávszélességnek köszönhető. A jövőben – a még jobb minőségű multimédiás tartalmak elterjedésével, a HD-s videók és később a 3D-s képalkotás térhódításával, a mobilhálózatra kapcsolódó és adatot forgalmazó mobileszközök számának drasztikus növekedésével – a mostaninál is jóval nagyobb sávszélességre lesz szükség, amelyet az LTE technológia képvisel majd.

A két cég szakemberei 2009 októberében a Szerémi úti központban kezdték meg az adat- és hangszolgáltatásra egyaránt alkalmas LTE-tesztrendszer kiépítését. A laborállomás segítségével a több lépcsőben megvalósuló sebességnövelés első lépéseként január közepe óta elérhető a 48 Mbps letöltési sebesség. A teszt további fázisában a jelenlegi 3G-s rendszernél négyszer nagyobb (20 MHz) sávszélességű LTE-teszthálózaton várhatóan elérhető lesz a 100 Mbps maximális letöltési sebesség is.

A Vodafone tavaly a barcelonai mobil-világkonferencián jelentette be, hogy a Verizon Wireless-szel közösen különböző amerikai és európai nagyvárosok mellett Budapesten is élesben teszteli a 4G-s LTE-hálózatokat.

Áprilistól a kínai ZTE Corp. bevonásával a Pannon is teszteli majd a mobil-szélessáv negyedik generációját jelképező LTE technológiát, amely sebességben már versenyelőnyt jelenthet a vezetékes hálózatokkal szemben. A cég vezetése – a piaci körülmények alakulásától függően – 2012-től Magyarországon is lehetségesnek tartja az LTE kereskedelmi bevezetését. Ehhez azonban még komoly beruházásokra és elegendő frekvenciára lesz szükség.

Szupersebességre vált az új generáció

A válság elmúltával már az újabb széles sávú mobiltechnológiákba is érdemes lesz a cégeknek beruházni, mert egyes piackutatások 2010–14 között évi 400 százalékos növekedést jeleznek előre a következő generációs hálózatok ügyfeleinek körében.

Ez a felfutás jelentősen meghaladja a jelenlegi harmadik generációra (UMTS-3G) előfizetők számának a szaporodását.

Míg az utóbbiban közel hat év kellett az első 100 millió ügyfél megszerzéséhez, az előbbiben négy év alatt 136 millió lehet ez a szám.

Az LTE kedvezőbb feltételeket kínál mind a szolgáltatóknak, mind az ügyfeleknek.

Előbbieknek költséghatékonyabb telepítést és üzemeltetést, utóbbiaknak a mostani hálózatokénál sokkal gyorsabb adatátvitelt.

Ez a felfutás jelentősen meghaladja a jelenlegi harmadik generációra (UMTS-3G) előfizetők számának a szaporodását.

Míg az utóbbiban közel hat év kellett az első 100 millió ügyfél megszerzéséhez, az előbbiben négy év alatt 136 millió lehet ez a szám.

Az LTE kedvezőbb feltételeket kínál mind a szolgáltatóknak, mind az ügyfeleknek.

Előbbieknek költséghatékonyabb telepítést és üzemeltetést, utóbbiaknak a mostani hálózatokénál sokkal gyorsabb adatátvitelt.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.