BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Virtuális” költségcsökkentés adatparkban

Hosting. Évek, évtizedek óta berögződött folyamatokat és működési elveket kell felülvizsgálni a nyereségesség megtartása vagy akár a piacon maradás érdekében – ez a törekvés jellemzi a legtöbb cég működését több mint egy éve a gazdasági válság következményeként. A gazdaságossági és költségcsökkentési elvárások miatt rengeteg IT-menedzser azzal szembesül, hogy a korábbi fejlesztési tervek jó részéről a forráshiány miatt le kell mondania. Sőt, egy jelentősen leszűkült büdzsével kell az eddig megszokott üzembiztonságot és szolgáltatási színvonalat biztosítania a cég többi területe számára.

„Ezekre a problémákra megoldást jelenthet, ha a cég egyes részfeladatokra egy olyan külső szolgáltatót bíz meg, aki rendelkezik megfelelő infrastruktúrával és szakembergárdával” – mondta lapunknak a T-Systems hosting- és adatparki szolgáltatásainak termékkonzulense. Horváth Tibor szerint ennek egyik nagyon jó példája az eszközpark adatközpontba történő kitelepítése, azaz a szerverhosting. Ez a terület a válság ellenére – vagy éppen annak köszönhetően – az elmúlt évben is dinamikusan fejlődött.

„Rengeteg ügyfelünknek kimutattuk, hogy már csak a meglévő eszközeik valamelyik adatparkunkba költöztetésével akár 50 százalékos költségcsökkentés is elérhető, ha az összes – energia-, üzemeltetési, emberierőforrás- stb. – költséget figyelembe vesszük” – hangoztatta a termékkonzulens. A két budapesti, illetve a szegedi és a győri adatközpontokban ráadásul magasabb rendelkezésre állást is tud garantálni a T-Systems annál, mint ha az ügyfél a saját telephelyén üzemeltetné az eszközöket.

Horváth Tibor szerint még jelentősebb lehet a megtakarítás, ha az adatközponti beköltözés mellett egy szerverkonszolidáció is megvalósul, és az eddig dedikált „vasakon” futó alkalmazásokat egy virtuális szerverkörnyezetben alakítják ki. A virtualizáció révén akár tizedannyi eszköz is elég lehet ugyanazon funkciók megvalósításához.

Ez a technológia ideális lehet például olyan cégeknek, amelyek bár azonos tulajdonosi háttérrel rendelkeznek, de az egyes tagvállalatok elszigetelten, teljesen különálló rendszereket üzemeltetnek. Egységes rendszer – pl. CRM vagy levelezés – megvalósítása esetén a virtualizációval létrehozhatók olyan, ún. „private cloud”-ok, melyek biztosítják ezt a közös funkciót, és a többi rendszer tekintetében továbbra is lehetővé teszik az egyedi üzemeltetést.

Ennek a megoldásnak a következő fázisa az, amikor egy szolgáltató alakít ki egy „public cloud” környezetet valamilyen funkcionalitás biztosítására, és abból az ügyfelek szolgáltatásként annyi erőforrást vásárolnak, amennyire éppen szükségük van. A T-Systems kis- és középvállalati szegmensben bevezetett, több innovációs termékdíjjal jutalmazott Virtualoso szolgáltatáscsaládja is ezen az alapelven működik. Az ügyfelek az alkalmazásokat (levelezés, videokonferencia, csoportmunka stb.) egy központi infrastruktúráról érik el, így nem kell beruházniuk saját rendszerekbe, mert az igényeikhez rugalmasan alakítható szolgáltatást tudnak igénybe venni.

„A nagyvállalatok igényeit általában dobozos szolgáltatásokkal nem lehet kielégíteni, ráadásul ebben az ügyfélkörben fokozott hangsúlyt kapnak a biztonsági szempontok is” – hangoztatta Horváth Tibor. Sok cég ma még tart attól, hogy egy olyan közös alkalmazásfelhőből vásároljon szolgáltatást, amelyből akár a legnagyobb versenytársa is. „De gondoljuk csak meg, nem ugyanezt tesszük akkor, amikor mobiltelefonunkkal kommunikálunk, szolgáltatói szervereken keresztül küldünk SMS-eket és hagyunk hangpostaüzeneteket? Mégsem merül fel senkiben, hogy ne lennének biztonságban az adataink” – érvelt a szakember.

Az IT-biztonság mellett a T-Systems erőforrásai és kompetenciái lehetővé teszik, hogy a nagyvállalati ügyfeleinek más szempontok szerint is teljesen testre szabott, egyedi és komplex megoldásokat tudjon szállítani. „A piacvezető telekommunikációs és adatparki szolgáltatásokon felül a Magyar Telekom csoporthoz tartozó KFKI Zrt. biztosítja a szakmai hátteret az egyedi hostolt IT-megoldások megvalósításához és magas szintű üzemeltetéséhez. Legyen szó eszközszállításról, hálózat biztonságról, vagy akár a virtualizációról” – hangoztatta Horváth Tibor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.